Orban proti Merklovi – udaril bo tam, kjer najbolj boli

Angela Merkel in Viktor Orban (foto: epa)

Da se madžarski premier ne strinja z migrantsko politiko Angele Merkel, ni skrivnost. Pravzaprav je prav on največji kritik njene politike odprtih vrat. Čeprav se je balkanska migrantska pot zaprla, migrantska kriza še zdaleč ni rešena in tega se zaveda tudi Orban. 

Zato se 19. aprila na svojem obisku v Nemčiji ne bo srečal z Angelo Merkel, pač pa z njenim predhodnikom in mentorjem – Helmutom Kohlom. Ta sicer zaradi zdravstvenih težav v politiki že nekaj let ni aktiven, zato njegovo srečanje z Viktorjem Orbanom dviga še več prahu.

Kohl velja za očeta združene Nemčije, saj je bil eden najvplivnejših nemških politikov med leti 1982 in 1998. Bil je tudi mentor Angele Merkel, a je že nekaj časa tudi njen kritik. Zakaj se bo 86-letnik, ki je v zadnjih letih veliko časa preživel v bolnišnicah, srečal z Orbanom, uradno še ni znano.

Merklova in Kohl že dolgo na različnih bregovih
Nestrinjanje med Merklovo in Kohlom izhaja vse od znanega škandala z nezakonitim financiranjem stranke CDU, v središču katerega se je znašel prav Kohl. Takrat je Merklova izkoristila trenutek ter v priznanem nemškem častniku objavila pismo, v katerem je zapisala, da se morajo nemški konservativci naučiti ”hoditi brez vojnega konja Kohla”. To je bila njena pot na vrh CDU, kjer vztraja še danes.

Luksemburški zunanji minister se pritožuje
Dejstvo, da se bo Orban srečal s Kohlom – in ne z Merklovo, je dovolj zgovorno samo po sebi. Obisk zato že dviga veliko prahu. Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn je dejal, da mu ni jasno, zakaj bi se tako velik Evropejec, kot je Helmut Kohl, želel srečati s tako dvomljivo in kontroverzno osebo, kot je Orban. Madžarska vlada se je na to že odzvala in dejala, da so take izjave popolnoma nesprejemljive.

Točnih informacij, kaj je namen sestanka in o čem se bosta Kohl in Orban pogovarjala, še ni, sklepamo pa lahko, da gre še za en obisk več v mreži Orbanovih diplomatskih prizadevanj za spremembo evropske migrantske politike.

Maruša Gorišek