fbpx

Orbán se je po korupcijskem škandalu pošalil iz Evropskega parlamenta

Madžarski premier Viktor Orban (Foto: epa)

Kot smo poročali, Bruselj te dni pretresa korupcijski škandal v evropskem parlamentu, skupina socialističnih parlamentarcev na čelu z grško socialistko Evo Kaili je namreč prejemala podkupnine iz Katarja, da je potem v parlamentu glasovala v prid resolucij, ki pozdravljajo katarski napredek na področju človekovih pravic. Škandal, ki ga nekateri označujejo za enega največjih korupcijskih škandalov v zgodovini EU, je tako odmeven, da se je obenj obregnil tudi madžarski premier Viktor Orbán.

Orbán se je oglasil na Twitterju in izrazil svoje mnenje o korupcijskem škandalu, ki je pretresel Evropsko unijo. V viralnem memu se je dokaj neposredno norčeval iz  evropskega parlamenta, katerega levičarska večina že leta obtožuje Madžarsko korupcije.

“Dobro jutro v Evropskem parlamentu,” je tvitnil Orbán v memu, ki ga je spremljala podoba smejočih se politikov. Šala je bila več kot očitno na račun Evropskega parlamenta, katerega podpredsednica, grška socialistična poslanka Eva Kaili, je bila konec tedna aretirana zaradi korupcije.

Kailijevo so aretirali zaradi suma korupcije in pranja denarja, socialistično poslanko pa so obtožili prejemanja podkupnin iz Katarja v zameno za pomoč državi pri povečanju vpliva v Evropi. Pri preiskavi na domu poslanke naj bi našli torbe, polne gotovine; skupno 600.000 evrov je bilo najdenih, potem ko je policija preiskala 16 različnih lokacij v Bruslju. V zvezi s tem primerom so bili pridržani še štirje posamezniki vključno s Kailinim partnerjem. Poleg tega, da je bila visoka članica Evropskega parlamenta, je Kaili v preteklosti tudi kritizirala Poljsko zaradi njene “avtoritarnosti”.

Najvišja uradnica Evropske unije Ursula von der Leyen je v ponedeljek, 12. decembra 2022, dejala, da so obtožbe o korupciji, usmerjene proti podpredsednici evropskega parlamenta, “skrajno zaskrbljujoče” in pozvala k ustanovitvi neodvisnega organa za etiko, ki bi pokrival vse institucije bloka. Predsednica evropskega parlamenta Roberta Metsola je grško poslanko s takojšnjim učinkom suspendirala z vloge podpredsednice evropskega parlamenta; vendar nima pooblastil, da bi Kaili trajno odstranila z njenega položaja. Izključena je bila tudi iz skupine socialistov in demokratov v evropskem parlamentu in iz grške levosredinske stranke Pasok.

Madžarsko trenutno Evropska unija obtožuje številnih prekrškov, povezanih s korupcijo, kar je Bruselj uporabil kot pretvezo za zadržanje milijardnih finančnih sredstev EU, namenjenih Madžarski. Kritiki ukrepov EU trdijo, da je poteza politično motivirana in da je Madžarska po koruptivnosti uvrščena relativno nizko v primerjavi s številnimi drugimi evropskimi državami z resnimi težavami s korupcijo, kot je Italija. EU je med drugim letos Ukrajini nakazala milijarde, čeprav je država uvrščena med najbolj skorumpirane države na svetu.

Slika iz leta 1981, ki jo je v svojem memu objavil Orbán, prikazuje takratnega predsednika Ronalda Reagana z njegovo ekipo in podpredsednikom Georgeom Bushem, ki reagirajo na šalo z legendarnim voditeljem CBS Walterjem Cronkiteom po Cronkitejevem zadnjem intervjuju z Reaganom.

Andrej Žitnik