fbpx

Orban v letnem nagovoru orisal vizijo Madžarske v prihajajočem letu: Od referenduma o spolni vzgoji do bruseljske politike

Madžarski premier Viktor Orban (foto: EPA)

Madžarski premier Viktor Orbán je letos pohitel s tradicionalno letno mednarodno tiskovno konferenco. Do dogodka je prišlo en mesec prej kot po navadi. Na tiskovki je Orbán orisal vizijo, ki jo ima za Madžarsko v prihajajočem letu in predstavil svoj vidik na pereče teme s katerimi se sooča evropska politika.

Uvodoma je madžarski premier Viktor Orbán izpostavil, da bo madžarsko gospodarstvo po zadnjih predvidevanjih za leto 2021 za en odstotek preseglo povprečje EU, ocenjuje se, da bo letna rast večja od šest odstotkov. Na naslednje let se pričakuje rast med štirimi in petimi odstotki. Seveda so te ocene osnovane na premisi, da bo njegova vlada ostala na čelu države tudi po aprilskih volitvah, je dodal Orbán na pol v šali, na pol zares.

Zasluge za dobro kondicijo madžarskega gospodarstva v času pandemije covid-19 gredo predvsem paketom državnih finančnih injekcij, s katerimi so preprečili najhujše. Državne pomoči je bilo deležnih okoli 1400 podjetij. Orbán je pojasnil, da je vladna strategija dajala prednost podjetjem in ne posameznikom, saj so računali, da bodo na takšen način skozi učinek zaposlovanja na boljšem tudi posamezniki. Da bi vseeon pomagali najranljivejšim skupinam v družbi so Madžari sledili poljskemu zgledu in mlajše od 25 let oprostili plačevanja davka na dohodek, medtem ko so bili upokojenci deležni 13. pokojnine.

Referendum o spolni vzgoji

Eden od največjih izzivov, s katerimi se sooča Orbánova vlada naj bi bil predlog zaostritve kazenskega zakonika v zvezi s kaznovanjem pedofilije. Temu ostro nasprotujejo tako v Bruslju kot tudi razne nevladne organizacije, ki naj bi se zavzemale za pravice transoseb. Orbán je sicer obljubil referendum na katerem se bo odločalo kdo je tisti, ki je konec konec odgovoren za spolno izobraževanje otrok.

Madžarski premier Viktor Orban želi z novim zakonom zaščititi najmlajše pred vdorom ideologije LGBT pred vdorom v izobraževalne ustanove.

Po mnenju madžarske vlade je to tema, ki je izključno v domeni staršev in ne raznih aktivistov spola. “Glede tega zavračamo mnenje EU in bomo šli svojo pot,” je odločen Orbán. Globalni trendi, ki jih podpira tudi Evropska unija kažejo, da bi morali odločanje o spolni vzgoji svojih otrok vzeti it rok staršev. Na Madžarskem bodo vprašanje rešili z referendumom, in ne glede na rezultat bo ta odločitev imela velik več demokratične teže kot v katerikoli drugi državi. Na podoben način so se Madžari v preteklosti na referendumu izrekli proti migracijam.

Bruseljska politika odgovorna za vrtoglave cene energentov

Orbán se je ravno tako v četrtek 16. decembra 2021 udeležil srečanja Sveta Evrope, kjer je bilo govora o globalni energetski krizi. Madžarski premier je izpostavil, da končni dokument srečanja nikjer ne omenja cen energentov, to pa je zato, ker se udeleženci niso mogli zediniti glede skupnega memoranduma. Večina se je sicer nagibala v smer jedrske energije in zemeljskega plina. Po Orbánovih pričakovanjih naj bi Evropska komisija v kratkem jedrsko energijo uvrstila na seznam trajnostnih in zelenih virov energije, saj edino na tak način lahko zadostijo nebulozam o doseganju klimatskih ciljev.

Madžarski premier upa, da bodo na podoben način rekvalificirali tudi zemeljski plin in tako vsaj začasno dovolili investicije v to obliko pridobivanja energije, saj trenutno banke zavračajo prošnje za posojila za investicije v projekte ki niso “obnovljivi” in “zeleni”. V Bruslju je sicer tudi veliko pripomb na dejstvo, da Madžari zadnjih osem let kontrolirajo cene energentov, a je to po mnenju Orbána pomagalo zavarovati madžarske družine pred dvakratnim ali trikratnim dvigom cen, ki so mu bili priča na Zahodu.

Jedrska elektrarna. Fotografija je simbolična. (Foto: wikimedia commons)

Po Orbánovih besedah se celo v Bruslju počasi zbujajo in začenjajo spraševati če ni za ogromen dvig cen energentov odgovorna ravno politika EU glede reguliranja cen, ki so jo predstavili pod iniciativo o zaščiti podnebja. Dejstvo je, da so v Evropi če odštejemo Rusijo še leta 2005 načrpali okoli 300 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina, v letu 2021 pa je ta številka padla pod 200 milijard kubičnih metrov. Razlogi za to so novi davki na neobnovljive vire zaradi katerih podjetja ne morejo poslovati z dobičkom. Posledično prihaja do vedno višjih cen za potrošnike in podjetja.

A to še ni vse. Po Orbánovih trditvah Evropska komisija načrtuje vzpostavitev še več davkov na avtomobile in lastnike nepremičnin, ker naj bi po novem omenjena lastnina proizvajala Co2. Strategija Bruslja je po poročanj Remix News državljane držav članic EU prisiliti, da porabijo manj energije s tem ko bodo morali plačevati več za plin in gretje.

Potrebno zaščititi kulturno in nacionalno identiteto

Madžarski premier je posvaril, da se je v Evropo odprla še tretja migrantska pot. Poleg sredozemske in balkanske, je zdaj tu še beloruska. Orbán vztraja, da mora EU končati z doktrino nekdanje nemške kanclerke Angele Merkel, ki je meje in orgraje na mejah videla kot nekaj nesprejemljivega. Ob tem je voditelje EU pozval, da tudi finančno podprejo zaščito zunanjih mej EU, čemur pa se v Bruslju na vse pretege protivijo.

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel in madžarski premier Viktor Orbán. (Foto: STA)

Na koncu se je Orbán dotaknil tudi kontroverznih odločitev Evropskega sodišča, ki so v konfliktu z nacionalnimi ustavami. “Madžarska ne bo spreminjala ničesar v zvez z zaščito na meji in ne bo nikogar spustila v državo,” je bil jasen madžarski premier. Podlago za takšno odločitev je zagotovilo madžarsko ustavno sodišče, ki je nedavno odločilo, da ima Madžarska zakonodaja prednost pri rečeh, ki še niso bile dorečene.

Po mnenju Orbána je naloga države ne da ščiti pravice na papirju, temveč ljudi v resničnem življenju. In ravno tako je ustavna dolžnost države, da zaščiti človekovo dostojanstvo vezano na kulturno na nacionalno identiteto, česar nima nihče pravice spreminjati. Kultura, jezik in ljudje, ki nas obdajajo so del posameznikovega dostjanstva, tako kot so to pravice in svoboščine. In to mora zaščititi madžarska vlada, je prepričan Orbán.

Ivan Šokić