fbpx

Orban: Vsi teroristi so migranti

Viktor Orban (Foto: epa)

“Seveda to ni sprejeto, a dejanska stvar je, da so vsi teroristi v temeljih migranti. Vprašanje pa je, kdaj so migrirali v EU,” je teden dni po smrtonosnih terorističnih napadih v Parizu povedal Viktor Orban.

Madžarski premier Viktor Orban je v pogovoru za tednik o evropskih zadevah Politico med drugim izjavil, da so vsi teroristi v osnovi migranti. Kot je pojasnil, obstaja “izjemno močna logična” povezava med terorizmom in premikanjem muslimanov v Evropo, tako v zadnjih mesecih kot v minulih desetletjih, ki je zanj in za številne Evropejce “očitno dejstvo, pa če vam je to všeč ali ne,” in dodal: “Večina naših voditeljev na Zahodu to dejstvo zanika.” Zanikanje “očitnega”, kar gre po mnenju madžarskega premierja pripisati politični korektnosti, ki se je snela z vajeti, pa “s povečevanjem razkola med voditelji in ljudstvom” destabilizira evropsko politiko.

Orban: Ubraniti moramo meje EU in nadzirati vstop migrantov
Ob povezovanju terorizma in migracij je Orban poudaril, da je glavna naloga EU po napadih v Parizu “ubraniti meje in nadzirati, kdo vstopa”. Članice Nata in EU so v vojni z islamisti na Bližnjem vzhodu in v Afganistanu, zato je po mnenju Orbana povsem logično, da si bodo sovražniki prizadevali poslati borce z migranti, ki prihajajo v Evropo.

Orban je poudaril, da si želi schengen rešiti, vednar v povezavi s pozivi o vnovičnem razmisleku o odprtih mejah v EU peterica zahodnoevropskih članic trenutno vodi predhodne pogovore o bolj omejenem mini schengnu.

“Radi bi ohranili svoboščine, vključno s svobodo gibanja znotraj EU,” je dejal Orban. In kot najboljšo rešitev za utišanje pozivov k ustavitvi ali celo pokopu schengna predložil svoja trda stališča glede meja, vključno z ograjo, zaradi katere si je Madžarska pred časom prislužila kritike.

Bo EU čez 10 let še obstajala?
Orban je v pogovoru še povedal, da minulo težavno leto – od Grčije do migracij, od terorizma do morebitnega izstopa Velike Britanije – terja celosten razmislek o EU. Ta povezava držav “se samo odziva od krize do krize, namesto da bi imela koncept,” je dejal. Na vprašanje, ali bo EU čez 10 let še obstajala, pa je odgovoril: “To je odprto vprašanje.”

Orban: Želim rešiti EU in NATO
Kljub temu da v zahodni Evropi Orbana v veliki meri vidijo kot voditelja, ki je obrnil hrbet liberalni demokraciji ter se usmeril k ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, pa sam vztraja, da želi rešiti EU in NATO. “Mesto Madžarske je na Zahodu,” je poudaril.

Ko gre za odnose s Putinom, je madžarski premier poudaril, da je to človek, s katerim lahko sodeluješ. “Ni enostaven človek. Ni človek, katerega osebnost je znana, tako da si ga ne predstavljate kot zahodne voditelje,” je dejal. Kot je poudaril, evropskih in ruskih načel ni mogoče harmonizirati. “Treba je na stran postaviti načela, ideologije in razmisliti o interesih ter najti skupne dogovore realpolitike. To je madžarski pristop,” je pojasnil madžarski premier.

J. F., STA