fbpx

Orban sporočil: Fidesz zapušča Evropsko ljudsko stranko!

Madžarski premier Viktor Orban (Foto: epa)

Vodja Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfred Weber je bil danes s strani madžarskega premierja Viktorja Orbana obveščen, da se člani njegove stranke Fidesz odpovedujejo članstvu v skupini EPP. To je Orban sporočil v pismu, vsebino katerega je na Twitterju razkrila ministrica Katalin Novak, sicer podpredsednica Fidesza.

Kmalu za tem, ko je EPP, ki velja za največjo in najstarejšo skupino v Evropskem parlamentu, potrdila potrdila spremembe poslovnika, ki naj bi v kratkem vodile v izključitev ali zamrznitev pravic članom Fidesza, je Orban sporočil odločitev članov njegove stranke.

Orban je sicer že prejšnji konec tedna napovedal, da bo Fidesz v primeru, če pride do potrditve spremembe poslovnika, sam tisti, ki bo izstopil iz EPP. V pismu Manfredu Webru je zapisal, da spremembe poslovnika predstavljajo sovražno potezo proti Fideszu.

Orban je v pismu uvodoma izpostavil, da je v veliko razočaranje ugotovitev, da je skupina EPP medtem, ko je na stotisoče Evropejcev hospitaliziranih in naši zdravniki rešujejo življenja, ohromljena zaradi svojih notranjih administrativnih težav in ob enem poskuša utišati in onemogočiti demokratično izvoljene evropske poslance iz vrst Fidesza. “Spremembe poslovnika predstavljajo sovražno potezo proti Fideszu in našim volivcem,” je bil jasen.

“Omejevanje zmožnosti evropskih poslancev, da opravljajo svoje naloge kot izvoljeni poslanci Evropskega parlamenta, odvzema madžarskim volivcem demokratične pravice. To je protidemokratsko, krivično in nesprejemljivo,” je izpostavil Orban in dodal, da se je zato vodstveni organ Fidesza odločil, da nemudoma zapusti skupino EPP. “Naši evropski poslanci bodo še naprej govorili v imenu tistih, ki jih zastopajo, s tem pa zagovarjali tisto, kar je v največjo korist madžarskega ljudstva.”

Podpredsednica Fidesza Katalin Novak je poudarila, da ne bodo dovolili, da bodo njihovi poslanci utišani ali omejeni pri zastopanju madžarskih volivcev. “Ker boj proti pandemiji in reševanje življenj ostaja naša prva prioriteta, se je Fidesz v luči sprejetja novih pravil odločil, da zapusti skupino EPP,” je pripisala ob objavljeno pismo Orbana Webru.

Le Ljudmila Novak podprla spremembe poslovnika
Marca 2019 smo poročali o tem, da je bilo članstvo stranke Fidesz  zamrznjeno za nedoločen čas zaradi kritičnega stališča madžarske stranke in “domnevne kršitve” vrednot EPP. Tokratne spremembe poslovnika EPP je podprla le evropska poslanka Ljudmila Novak, poslanci Romana Tomc, Milan Zver in Franc Bogovič so namreč glasovali proti.

Tomčeva je preko Twitterja poudarila, da sprememb poslovnika politične skupine EPP ne podpira. Prepričana je, da v času, ko so vse moči usmerjene v obvladovanje pandemije, ko poteka vojna s časom za cepiva, zadnja stvar, s katero bi se morali ukvarjati, spreminjanje pravil z namenom izključevanja neke delegacije. Potrebujemo povezovanje in ne izključevanja. Spremembe bodo močno vplivale na delo poslanske skupine, zato bi moralo do njih priti na osnovi široke in odkrite razprave. EPP je stranka, zavezana demokratičnosti, dialogu in iskanju kompromisov, kar je v tem primeru izostalo.”

Evropska poslanka Romana Tomc (foto: STA)

Tomčeva je razočarana, da stranka EPP na čelu s predsednikom Donaldom Tuskom ni bila sposobna najti in sprejeti pomembnih odločitev v povezavi s stranko Fidesz. “Zato je proces spreminjanja pravil v Evropskem parlamentu, prelaganje odločitve na ramena poslanske skupine in izogibanje odgovornosti. Ta odločitev bo v nadaljevanju vodila do slabitve moči EPP, česar se lahko veseli politična konkurenca, EPP pa bi morala biti zaskrbljena. Vsaj tisti del, ki je zavezan temeljnim demokratičnim načelom in krščanskim vrednotam, na katerih je zgrajena EU.”

“Sprememb poslovnika politične skupine EPP v Evropskem parlamentu nisem podprl. Menim, da v času, ko se Evropa ukvarja z upravljanjem pandemije, ko poteka bitka s časom za cepiva, ni primeren trenutek za hitro spreminjanje temeljnih določil poslovnika,” kritično poudarja Zver.

Dr. Milan Zver, poslanec v Evropskem parlamentu.

Novakova, ki je podprla spremembe poslovnika, je v svoji izjavi med drugim zapisala naslednje: Še posebej v času pandemije Covid-19 imajo ljudje občutek, da se zaradi hude zdravstvene krize kratijo osnovne človekove pravice. Prav zato je toliko bolj pomembno, da se v EPP postavimo in borimo za ohranitev težko pridobljene demokracije, ki vključuje človekovo svobodo, svobodo medijev in vladavino prava. Današnje glasovanje o spremembi pravil suspenza nacionalnih delegacij v skupini EPP v Evropskem parlamentu ni bilo uperjeno zoper katero izmed članic naše družine, temveč je bilo izvedeno zato, da se jasno postavijo pravila v primeru hudih kršitev vrednot naše politične skupine.Novakova je poudarila, da je spremembe pravil podprla, ker meni, da so potrebne in ker naj bi te predstavljale uravnotežen kompromis različnih predlogov. Obvestilo Viktorja Orbana vodstvu skupine EPP, da bodo poslanci Fidesza zaradi današnjega glasovanja zapustili skupino EPP, je njegova suverena odločitev. Negotove razmere v zvezi s statusom Fidesza v skupini EPP v Evropskem parlamentu so se s tem tudi dokončno razrešile.” 

Evropske poslance iz vrst Fidesza, ki so se danes odpovedali članstvu v skupini EPP, je po navedbah About Hungary izvolilo več kot 1,8 milijona Madžarov. V tem pogledu so tako predstavljali najmočnejšo delegacijo, kar pa je Orban poudaril še preden je prišlo do današnjega glasovanja. “Če bi jih postavili na stran, bi to pomenilo zanemarjanje demokratične odločitve skoraj dveh milijonov madžarskih državljanov in nadaljnjo oslabitev naše politične družine.” Orbanove napovedi so se danes uresničile. Kljub odločitvi, da 12 poslancev iz vrst Fidesza zapusti Evropsko ljudsko stranko, ta po poročanju Reutersa še naprej ostaja največja stranka v Evropskem parlamentu.

Nina Žoher