fbpx

Orbanu je dovolj dvoličnosti evropske politke in napoveduje novo evropsko demokratično krščansko gibanje

Viktor Orban (Foto: Twitter)

Madžarski premier Viktor Orban zagotavlja, da je njegova stranka Fidesz  oddaljena še nekaj centimetrov, da zapusti Evropsko ljudsko stranko (EPP). Povod pa je sprejeta resolucija Evropskega parlamenta, v kateri so sprejeli, da se vladavina prava na Madžarskem in Poljskem poslabšalo.

V radijskem intervjuje je madžarski premier Viktor Orban zatrdil, da ga boli izdaja njegove lastne evropske politične skupine. Orbanu so hrbet obrnili predvsem avstrijski in nemški člani največje stranke v Evropskem parlamentu. Viktor Orban medtem napoveduje, da bo v primeru izstopa iz EPP skupaj s svojimi političnimi zavezniki v Evropi ustvaril novo evropsko krščansko demokratično gibanje.

Glasovanje v Evropskem parlamentu madžarskega premiera ni presenetilo. Predvsem so proti Madžarski v EPP tisti, ki zagovarjajo multikulturno blago politiko do ilegalnih migracij v Evropi. Krivdo pa pripisuje silam Georga Sorosa. Soroseva mreža se je vtihotapila med vedno več evropskih političnih strank v Evropskem parlamentu. Viktor Orban imenuje Georga Sorosa za največjega svetovnega oligarha. Očita mu, da je s svojim delovanjem v evropski življenjski prostor vzpostavil Soros svojo mafijsko mrežo.

Madžarska ni rasistična država
V omenjenem intervjuju se je dotaknil primer segregacije romskega otroka iz osnovne šole v Gyongyospatu. “Madžarska ni rasistična država. Ne zavračamo pravice Romov. Ampak Madžari ne bomo nikoli sprejeli, da bomo dajali davkoplačevalski denar za nič,” zatrjuje Orban. Ob tem očita tožnikom, da so pod Sorosovim vplivom in želijo v svetovni javnosti omadeževati aktualno madžarsko vlado. Gre za navadno provokacijo, saj se je pod njegovo vlado izboljšuje življenje Romov, ki so pobegnili pragu revščine.

Luka Perš