fbpx

Orkan Maria v Portoriku povzročil uničenje

(Foto: epa)

Orkan Maria, ki je iz četrte oslabel v drugo stopnjo, je ponoči zapustil Portoriko, potem ko je na tem ameriškem čezmorskem ozemlju povzročil uničenje in brez elektrike pustil vseh 3,4 milijona prebivalcev. Zahteval je tudi najmanj eno življenje, s tem pa na svoji poti že skupno deset življenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Maria, drugi orkan po Irmi v manj kot dveh tednih, je v Portoriku z močnim vetrom in dežjem dvigovala strehe poslopij in podirala drevesa, zdaj pa po podatkih ameriške agencije za orkane pričakujejo katastrofalne poplave. Že zdaj poročajo o poplavljenih ulicah in potopljenih avtomobilih ter eni smrtni žrtvi.

V Portoriku so sicer danes že začeli odpravljati posledice orkana, ki je kot orkan četrte stopnje otok dosegel v sredo zjutraj s sunki vetra do 250 kilometrov na uro. Guverner Ricardo Rossello je ameriškega predsednika Donalda Trumpa prosil, naj na otoku razglasi naravno nesrečo, s čimer bi zagotovili zvezna sredstva za odpravo posledic.

Oblasti prebivalce pozivajo, naj do petka ostanejo na svojih domovih zaradi nevarnosti dolgotrajne prekinitve dobave električne energije ter padajočih dreves in ruševin. Eden od največjih izzivov bo prav vnovična vzpostavitev dobave elektrike, saj je prekinjena na celotnem otoku. Županja prestolnice San Juan Carmen Yulin Cruz je opozorila, da bi izpad elektrike lahko trajal tudi do štiri mesece, saj je že orkan Irma močno oslabil sistem dobave elektrike, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V solzah je v zaklonišču povedala še, da je uničenje skoraj popolno in da so številni deli prestolnice popolnoma pod vodo.

Prebivalce Portorika so oblasti tudi opozorile, da jih še vedno ogroža možnost močnega deževja, novih poplav in zemeljskih plazov. Vremenoslovci napovedujejo 50 do 60 centimetrov dežja, ponekod pa celo več kot meter. Guverner Rossello je za NBC News dejal, da je na otoku veliko lesenih hiš, ki nimajo nikakršne možnosti, da bi prenesle posledice orkana.

Neurje s sunki vetra do 175 kilometrov na uro zdaj ustvarja pogoje tropske nevihte v Dominikanski republiki, medtem ko se kot orkan druge stopnje pomika severozahodno. Čeprav je izgubil na moči, se tudi v Dominikanski republiki nanj s strahom pripravljajo.

Pred tem je Maria v minulih dneh na otoku Guadeloupe zahtevala najmanj dve življenji, dve osebi še pogrešajo, na otoku Dominika, ki ga je prav tako razdejala, pa je zahtevala sedem življenj. Bojijo se, da bo število smrtnih žrtev še naraslo, poroča AFP.

J. F., STA