Osama bin Laden je svojim džihadistom zapovedal, naj nehajo obglavljati ljudi, da bi zaščitil ‘blagovno znamko’ Al Kaide

Foto: epa

Osama bin Laden se je zavedal, da je imidž vse, zato je upravljal delovanje svoje teroristične skupine skrbno, z enim očesom na blagovni znamki Al Kaida.

Nekdanji preiskovalec FBI Ali Soufan je priznal, da je bil Osama bin Laden tip človeka, ki “ni sedel v svoji hiši in čakal, da ga ubijejo ali ujamejo. V nekaterih pogledih je bil mikro-menedžer Al Kaide in njenih podružnic“.

Osama bin Laden naj bi deloval po načelu: “Ne obglavljajte ljudi in ne režite glav. To meče slabo luč name. Zaščititi moram blagovno znamko.”

Džihadisti so prenehali uporabljati besedo ‘Al Kaida’
Soufan je dobil vpogled v Al Kaido in delovanje bin Ladna s pomočjo dokumentov, ki jih je ameriška obveščevalna služba zasegla v Pakistanu. Prepričan je, da se je bin Laden zavedal pomanjkanja ugleda tudi v času, ko je koval napad za 11. september, po tem napadu pa naj bi se izogibal uporabi imena Al Kaida, saj je vedel, da je to vsesplošno osovraženo, piše Jihad Watch. “Zavedal se je, da bodo zahodni lokalni režimi ime Al Kaida uporabili proti njemu in da ljudje ne bi poslušali sporočila. Slišijo samo dejstva, da so oni Al Kaida. Vsi člani podružnic so se tako začeli klicati popolnoma drugače, tako da ‘Al Kaida’ ni bila niti del stavka več.”

Skrajneži Islamske države so se posluževali najbolj okrutnih načinov mučenja in ubijanja. Vodja talibanov Bin Laden pa je menil, da bi ta preveč negativno vplivala na blagovno znamko Al Kaide.

Soufan je še dejal, da ga je strah, če bi člani izvedli še kakšen napad v ZDA. “Absolutno. Samo poglejte primer 11. september, ko je Al Kaida imela le 400 članov s sedežem v Afganistanu. Danes pa imajo na tisoče in tisoče članov po vsem Bližnjem vzhodu.”

M. S.

 • Olga

  Terorizem je zločin, ne glede na ime! Treba ga je izkoreniniti in vse od financerjev do izvajalcev najstrožje kaznovati!

  • Waltter

   Dobro preberi članek in predvsem ta del “Nekdanji preiskovalec FBI Ali Soufan” – nenazadnje hočejo še Al Kaido rehabilitirat in prikazat kot organizacijo ki se je samo borila za svoje cilje brez nasilja in terorizma. Kot da so ubogi reveži samo gojili paradižnik in zelenjavo hudobni kapitalisti pa so jih vse povprek uničili

   • Aron

    Hah, kapitalisti so Alkajdo v njenem terorizmu najprej izdatno podpirali, potem pa ko je duh usel iz steklenice, so obrnili plosco.

    • Waltter

     Talibane ja – Al Kaida pa je že duh ki je iz steklenice pobegnil, sicer je pa vseeno – imaš prav da so jih podpirali. V postu nisem omenil da so bili proti njim

   • Olga

    Teroriste je treba kaznovati! Tudi naše komuniste, ki bi tudi pozabili preteklost…

 • PikaPolonica

  Pizda je grd v ksiht.

 • PikaPolonica

  a nimate lepše slike, ja prov na bruhanje mi gre……

 • šmentanamuha

  Še marsikaj bomo izvedeli post festum.

 • Krtača17

  No evo. Skoz govorim da imate desnakarji velik skupnga z fašisti domobranci isisovci alkaido in podobnimi. Zdaj že alkaido opravičujete. Marš golazen…

 • Caetano

  Al Kaida je ze dolgo pod kontrolo pakistanske obvescevalne sluzbe. Sploh pa Zawahiri.

 • cosmosjasnovidec

  Je pa bil tale Osama bin Laden pravi lepotec proti tej kamelotrajbarski črni in obarvani drhali katera je sedaj okupirala europo.

  • Osti jarej

   …in družinski frend busha

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!