fbpx

Osama bin Laden je svojim džihadistom zapovedal, naj nehajo obglavljati ljudi, da bi zaščitil ‘blagovno znamko’ Al Kaide

Foto: epa

Osama bin Laden se je zavedal, da je imidž vse, zato je upravljal delovanje svoje teroristične skupine skrbno, z enim očesom na blagovni znamki Al Kaida.

Nekdanji preiskovalec FBI Ali Soufan je priznal, da je bil Osama bin Laden tip človeka, ki “ni sedel v svoji hiši in čakal, da ga ubijejo ali ujamejo. V nekaterih pogledih je bil mikro-menedžer Al Kaide in njenih podružnic“.

Osama bin Laden naj bi deloval po načelu: “Ne obglavljajte ljudi in ne režite glav. To meče slabo luč name. Zaščititi moram blagovno znamko.”

Džihadisti so prenehali uporabljati besedo ‘Al Kaida’
Soufan je dobil vpogled v Al Kaido in delovanje bin Ladna s pomočjo dokumentov, ki jih je ameriška obveščevalna služba zasegla v Pakistanu. Prepričan je, da se je bin Laden zavedal pomanjkanja ugleda tudi v času, ko je koval napad za 11. september, po tem napadu pa naj bi se izogibal uporabi imena Al Kaida, saj je vedel, da je to vsesplošno osovraženo, piše Jihad Watch. “Zavedal se je, da bodo zahodni lokalni režimi ime Al Kaida uporabili proti njemu in da ljudje ne bi poslušali sporočila. Slišijo samo dejstva, da so oni Al Kaida. Vsi člani podružnic so se tako začeli klicati popolnoma drugače, tako da ‘Al Kaida’ ni bila niti del stavka več.”

Skrajneži Islamske države so se posluževali najbolj okrutnih načinov mučenja in ubijanja. Vodja talibanov Bin Laden pa je menil, da bi ta preveč negativno vplivala na blagovno znamko Al Kaide.

Soufan je še dejal, da ga je strah, če bi člani izvedli še kakšen napad v ZDA. “Absolutno. Samo poglejte primer 11. september, ko je Al Kaida imela le 400 članov s sedežem v Afganistanu. Danes pa imajo na tisoče in tisoče članov po vsem Bližnjem vzhodu.”

M. S.