fbpx

Osem ruskih policistov aretiralo 77-letno preživelo obleganja Leningrada, ker je protestirala proti vojni

77-letno Jeleno Osipovo so zadržali zaradi protivojnega protestiranja (foto: Twitter)

“Aretacija starejših preživelih vojne ni znak močne vlade,” je nekdo komentiral posnetek, v katerem so v Rusiji v mestu Sankt Peterburg v sredo aretirali starejšo upokojenko, ko je protestirala proti invaziji na Ukrajino.

Protivojnim protestnikom v Rusiji grozijo zapor in obtožbe o izdaji, zaradi izražanja nestrinjanja s predsednikom Rusije. Enako velja za starejše upokojence, saj je včeraj osem policistov zaradi protivojnega protestiranja aretiralo 77-letno preživelo obleganja Leningrada, Jeleno Osipovo, ker je nosila napis, kjer je pisalo: “Vojak, odvrzi orožje in boš pravi heroj!”.

77-letna umetnica in aktivistka Jelena Osipova je postala viralna po družbenih omrežjih zaradi posnetka, na katerem je bilo razvidno, da jo je pridržala velika skupina policije za izgrede. Osipova, ki je dobro znana ne le po svojem aktivizmu in umetnosti, temveč tudi po tem, da je kot otrok preživela nacistično obleganje Leningrada, so videli, kako drži napise s sporočili, ki vojake pozivajo, naj odložijo orožje.

Protest Osipove v luči nenehnega ruskega zatiranja demonstracij, na katerih so po poročanju po vsej državi od začetka invazije aretirali kar 7603 ljudi, je mnoge na spletu spodbudil, da pohvalijo njen pogum in ne le na družbenem omrežju Twitter, posnetek je ugledal luč na več spletnih portalih. Ta ženska je videla več pekla, kot si lahko kdo od nas predstavlja,” je zapisal en uporabnik v komentarju, ki je bil Osipovi zelo naklonjen. “Aretacija starejših preživelih vojne ni znak močne vlade,” je trdil drugi.

Posnetek aretacije je nastal v času, ko se svet pripravlja na to, da bo boj Rusije proti Ukrajini prestopil v drugi teden. Invazijo v zahodnem svetu in med številnimi ruskimi državljani močno obsojajo.

Tanja Brkić