fbpx

Osupljiva zgodba: 11-letnik 43 dni poveljeval v boju proti talibanom

Foto: epa

V obdobju med letoma 2010 in 2014 je bilo s strani vojaških skupin v Afganistanu zlorabljenih na stotine otrok. Med njimi tudi 11-letni deček, ki je v boju proti talibanom poveljeval 75 možem. Za svoje “dejanje poguma” je bil celo odlikovan. Ustreljen je bil v glavo, odgovornost za njegovo smrt pa so prevzeli talibani.

Poročilo, objavljeno na spletni strani Združenih narodov, pripoveduje, da so vojaške skupine, nacionalne varnostne sile ter provladne oborožene milice v Afganistanu v obdobju od 1. septembra 2010 do 31. decembra 2014 za vojaške cilje zlorabile na stotine otrok.

Eden izmed otrok, zlorabljenih za vojaške namene, je 11-letni deček iz Afganistana, ki ga je policijska enota pozvala v boj proti talibanom za 43 dni. Odlikovan je bil zaradi poguma v obleganju proti talibanom. Pred svojo smrtjo se je vrnil v običajno življenje, se z željo po policijski karieri vpisal v šolo in jo nekaj tednov tudi obiskoval. Kot je sporočil Dost Mohammad Najabtiskovni predstavnik guvernerja pokrajine Uruzgan, so ga strelci na motornih kolesih na trgu v Tarin Kowtu (deželnem glavnem mestu province Uruzgan) v ponedeljek ustrelili v glavo. Wasil je bil sprejet v bolnišnico v Kandaharju, kjer je zaradi poškodb umrl. Odgovonost za njegovo smrt so na svoji spletni strani prevzeli talibani.

Za CNN je zgodbo o Wasilu povedal njegov stric Samad, nekdanji talibanski komandir, ki je kasneje prestopil na drugo stran. Deček se je želel maščevati tistim, ki so ubili njegovega očeta. Stric Samad je Wasila usposabljal za uporabo brzostrelk AK-47 in PK ter raket, prav tako ga je naučil uporabljati satelitske telefone in radijsko postajo VHF. Po tistem, ko se je dečkov stric v boju poškodoval, pa je poveljstvo 75 mož prevzel Wasil. Guverner province Nayab je pojasnil, da je Wasil sicer v svoje roke dobil orožje, a le zaradi obrambe svojih bližnjih. 

Bili so dnevi, ko je Wasil izstrelil tudi do 3000 nabojev. Ubil je več talibanskih upornikovpopolnoma prevzel nadzor za 43 dni in obleganje pod njegovim vodstvom je bilo na koncu zatrto. Medtem ko je bilo mož, ki jim je poveljeval, 75, je bilo talibanov na stotine.

Dejstvo je, da Wasil še zdaleč ni edini, ki je pri tej starosti doživel vojno, je v intervjuju z Amanpourjevo za CNN povedala pakistanska aktivistka Malala Yousafzai.

Nacionalni in mednarodni predpisi  prepovedujejo zlorabo otrok za vojskovanje
Raiullah Ba
idar, predstavnik Komisije za neodvisne človekove pravice, trdi, da Wasil pištolo in policijsko uniformo dobil v okrožju Khas Uruzgan, in sicer kljub predpisom o prepovedi zlorabe  in strogih odredb proti praksi predsednika Ashrafa GhanijaCNN navaja, da sicer prejmejo občasna poročila o mladoletnih vojakih, a je teh veliko več v talibanskih vrstah, kjer se bori približno tri četrtine otrok.

“Protivladne sile so zlorabile več sto otrok, vključno z vojskovanjem, prevozom streliva in izvedbo samomorilskih napadov,” je Baidar povedal za CNN.

Za vojskovanje so zlorabili na sotitne otrok
Po poročilu Združenih narodov so oborožene opozicijske skupine, vključno s talibani, kar 75 odstotkov teh otrok uporabile za proizvodnjo, prevoz in podtikanje improviziranih eksplozivnih naprav.

V organizaciji ZN so preverili primere 38 otrok, ki so jih zlorabile afganistanske nacionalne varnostne sile, zlorabilo pa jih je tudi 27 zaposlenih iz afganistanske lokalne policije in 1 zaposlen iz afganistanske nacionalne vojske.

Sediq Sediqqi, predstavnik afganistanskega ministrstva za notranje zadeve, je za CNN povedal, da o Wasilovi smrti ni dobil nobenih podrobnih informacij. Dodal je, da je vladna politika glede zlorabe otrok v varnostnih silah stroga in da otrok ne zaposlujejo. Po njegovih besedah naj bi se zadeve na afganistanski lokalni policiji izboljšale, ministrstvo za notranje zadeve pa redno evalvira in nadzoruje njene funkcije. Na koncu je dejal, da bi ministrstvo preučilo primere otrok, če bi Komisija za neodvisne človekove pravice v Afganistanu zanje vedela.

 A. L.