fbpx

Otroški migranti niso tako nedolžni, kot izgledajo – v Avstriji prijeli 12-letnega borca Islamske države

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Po prijetju 17-letnika, ki je načrtoval teroristični napad na Dunaju, so aretirali tudi fanta, mlajšega od 14 let, ki je prav tako velik simpatizer in podpornik Islamske države.

Avstrijska policija je povedala le, da je fant mlajši od 14 let, toda avstrijski dnevni časopis Kronen Zeitung je prišel do informacij, da šteje le 12 let. Fant sicer prihaja iz Makedonije, v njegov dom pa je v nedeljo vdrla policija – glavni vir so jim bile kar besede aretiranega 17-letnika, ki so ga prijeli, ko je načrtoval napad na Dunaju. Oba sta nameravala izvesti napad v imenu Islamske države.

Policisti pravijo, da je bil 12-letnik ne le v stiku s 17-letnim terorističnim osumljencem, temveč je bil tudi radikaliziran s strani salafističnega sovražnega pridigarja v Avstriji.

Dojemljiva za različne vplive, tudi skrajno islamistične
Generalni direktor uprave za javno varnost na notranjem ministrstvu, Konrad Kogler, je za Breitbart razkril, da sta bila mladoletnika v tesnem stiku in poudaril, da sta oba “v tej fazi življenja, ko se še iščeta in sta posebej dovzetna za različne vplive.”

Aretacija 17-letnega Lorenza K. je polnila naslovnice avstrijskih medijev čez vikend. Kogler je razkril, da so nekaj dni pred aretacijo dobili podatke, da navedeni Lorenz K., sicer izvorno iz Albanije, načrtuje teroristični napad. Policisti so pri njem zasegli več računalnikov in telefonov, ki jih še vedno preiskujejo. So pa ugotovili, da se je ta albanski migrant povezal z drugimi simpatizerji Islamske države v nemškem mestu Neuss, zato se je avstrijska policija povezala z nemško, na podlagi njihovih odkritij pa so aretirali še 21-letnika, ki je bil prav tako povezan v to teroristično mrežo.

Christian Pilnacek, ki vodi kazenski oddelek na Ministrstvu za pravosodje, je razkril, da 17-letni teroristični osumljenec v samici čaka na datum obravnave na sodišču.

Lorenzov odvetnik Wolfgang Blaschitz pa pričakovano trdi, da 17-letnik ne predstavlja neposredne nevarnosti, češ “da je bil daleč od tega, da naredi bombo ali izvede napad.” Blaschitz je v preteklosti že večkrat branil borce Islamske države in tokrat je izjavil: “Njegova motivacija je bila politična. Želel je soditi ZDA in drugim državam, ki mečejo bombe na Sirijo.” Avstrijski mediji pa poročajo, da se je 17-letnik verjetno radikaliziral, ko je bil v zaporu v letih 2014 in 2015.

Trend, da se mladoletni muslimani radikalizirajo in načrtujejo ali poskušajo storiti kazniva teroristična dejanja v imenu Islamske države, v Evropi narašča. Policisti in nekateri strokovnjaki opozarjajo, da se ta nov val mladih muslimanov, ki se želijo boriti za Islamsko državo, imenuje že kar generacija džihada.

Marjanca Scheicher