fbpx

Ovadili 24-letnega Nemca zaradi članstva v Islamski državi in njegovega odhoda v Sirijo

Foto: iStock

Nemško zvezno tožilstvo je sporočilo, da so ovadili 24-letnega Nemca zaradi njegovega članstva v teroristični skupini Islamska država in odhoda v Sirijo z namenom bojevanja v imenu le-te.

V izjavi za javnost je tožilstvo zapisalo, da je aretirani Anil O. potoval v Sirijo avgusta 2015, kjer je začel delovati kot zdravnik pripadnikov Islamske države.

Islamska država ga je razočarala
Anil O., čigar ime v celoti ni razkrito zaradi nemške zakonodaje o zasebnosti, je kmalu spoznal krutost, ki jo soborci izvajajo tudi nad muslimani in je razočaran večkrat skušal pobegniti. Breitbart poroča, da je bil pri tem neuspešen, potem pa mu je naposled uspelo v januarju. Ko se je decembra lani vrnil v Nemčijo, so ga aretirali na letališču v Düsseldorfu.

Nemčija je v visoki pripravljenosti
Od terorističnih napadov v Nemčiji in drugod po Evropski uniji je Nemčija v visoki pripravljenosti. Tako je bilo 24. julija lani v samomorilskem bombnem napadu pri baru Ansbach ranjenih 15 oseb. Bombaša so identificirali kot 27-letnega sirskega migranta Mohammada Daleela, ki je prisegel zvestobo Islamski državi. Devet dni pred tem pa je pakistanski migrant Riaz Khan Ahmadzai s sekiro in nožem napadel potnike na vlaku v Wurzburgu in pri tem ranil pet ljudi.

Protiteroristične akcije po državi so se od napadov okrepile in vodile k aretacijam domnevnih operativcev Islamske države in ljudi, ki so spodbujeni z džihadistično ideologijo. Po vrsti smrtonosnih terorističnih napadov je Evropa še vedno na straži. Nadzor pa bo še posebej okrepljen v času praznikov.

N. Ž.