[Video] Multikulturalizem v Nemčiji: razgrajanje po ulicah, uriniranje v javne fontane

Nemška vlada je v ponedeljek ostro obsodila spopade s policijo na kontroverznem eritrejskem glasbenem festivalu v Giessnu, v katerih je bilo ranjenih več kot dva ducata policistov. Tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva je zgrožen nad nasiljem udeležencev festivala nad policijo, poročajo lokalni nemški mediji. Izgredi so znova odprli politično razpravo o vnovičnem nasilju nemških migrantskih skupnosti in škodljivosti multikulturalizma.

“Kako lahko dovolite, da se eritrejska diktatura razkazuje v Nemčiji, ogroža življenje in telo nemških policistov in celo predstavlja grožnjo nemškemu prebivalstvu,” je bil oster nemški poslanec iz Alternative za Nemčijo (AfD) Stephan Brandner po sobotnih večurnih sobotnih spopadih na eritrejskem festivalu v mestu Giessen. Po poročanju nemških medijev je bilo med izgredi na festivalu poškodovanih najmanj 26 policistov, aretiranih pa skoraj 100 ljudi. Protestniki so poškodovali nekaj vozil, podrli varnostne ovire okoli festivala ter metali steklenice in kamenje v policijo.

“Kako lahko dovolite, da se eritrejska diktatura razkazuje v Nemčiji, ogroža življenje in telo nemških policistov in celo predstavlja grožnjo nemškemu prebivalstvu,” je dejal poslanec AfD Stephan Brandner, piše RMX. Tako imenovani “kulturni festival” vsako leto organizira Centralni svet Eritrejcev v Nemčiji, ki naj bi imel močan odnos z vojaško diktaturo v vzhodnoafriški državi. Nasprotniki sedanje vlade so se že leta 2022 spopadli z drugimi Eritrejci, ki podpirajo režim, letos pa se je nasilje ponovilo. Policija pravi, da so Eritrejci prišli celo iz tujine, da bi se spopadli z Eritrejci, ki so sodelovali na festivalu. Brandner iz AfD se je pritožil, da diktatura že leta vozi visoke vojaške častnike v Nemčijo. “Naj se diktatura slavi v Eritreji – kaj takega v naši državi nima mesta,” je bil oster.

“Eritrejski vladi je treba jasno povedati, da se eritrejski konflikti ne smejo bojevati na nemškem ozemlju, naši policisti niso tampon za konflikte tretjih držav,” je dejal Hessenski notranji minister Peter Beuth (CDU). Z naraščajočo jezo zaradi nenehne migrantske krize v Nemčiji Krščansko-demokratska unija (CDU), ki je bila pod Merklovo v veliki meri odgovorna za nemško politiko odprtih meja, poziva k ukrepanju in zahteva, da se o tem obvesti tudi eritrejskega veleposlanika. Število prebivalcev Eritreje v Nemčiji je v zadnjih desetih letih drastično naraslo. Kot navaja portal RMX, se je iz 11.655 v letu 2013 povečalo na 75.735 v letu 2020, kar je skoraj 700-odstotno povečanje. “Doživljamo barbarizacijo Nemčije,” je med drugim zapis na Twitterju, kjer je objavljen videoposnetek, v katerem protestniki razgrajajo po ulicah.

Nekdanji nemški poslanec: v mesta nosijo državljansko vojno, prezirajo našo kulturo
Nemiri so po mnenju nemške AfD le še en znak več, da multikulturalizem v Nemčiji ni uspel. Menijo, da gre za zastrašujoč signal za notranjo varnost v Nemčiji in nasprotujejo večanju obsega takšnih skupin ljudi. Še posebej neprijeten element eritrejskega festivala je bil prikaz tujcev, ki so urinirali v javne fontane. “V naša mesta nosijo svojo državljansko vojno, prezirajo našo družbo in kulturo, kar nekaj pa jih ni pripravljenih izpolnjevati niti najpreprostejših civilizacijskih standardov v medsebojnem odnosu,” je na Twitterju zapisal Georg Pazderski, nekdanji politik stranke AfD. V izgredih konec tedna je bilo skupaj poškodovanih 26 varnostnikov, 131 ljudi so pridržali, uvedli pa so 125 kazenskih postopkov, so sporočili s policije.

Kot omenjeno so bili izgredi tudi na lanskem festivalu, pri čemer je bilo aretiranih 30 ljudi. Ko je postalo jasno, da bo udeležba letos precej višja in so družbeni mediji poročali o morebitnem nasilju, je mesto skušalo dogodek vnaprej prepovedati, a so upravna sodišča prepoved zavrnila. Kot je poročal Remix News, je bila prejšnji mesec nemška migrantska skupnost odgovorna za bitke tolp in množične pretepe na bazenih. Vsak incident, mesec za mesecem, prispeva k naraščajočemu razpoloženju proti priseljencem v državi. Primer za to so množični nemiri migrantov med novoletnimi prazniki v Berlinu in drugih nemških mestih. Zaradi vsega tega je AfD začela slediti zločinom, ki so jih zagrešili tujci z novim integriranim zemljevidom.

Tanja Brkić