fbpx

[Video] Na ruski državni televiziji panika in iskanje krivcev za vojaške neuspehe v Ukrajini

Na ruski nacionalni televiziji so se pričela obtoževanja o ruskih vojaških porazih v Ukrajini. (Foto: Russian Media Monitor)

Zdaj smo v situaciji, ko moramo razumeti, da je absolutno nemogoče premagati Ukrajino z uporabo teh sredstev in metod iz kolonialne vojne, ki jih Rusija uporablja na plačan način, brez mobilizacije,” je na ruski državni televiziji dejal nekdanji poslanec državne dume Boris Nadeždin. Novinarka, kolumnistka časopisa The Daily Beast in ruska medijska analitičarka Julia Davis je objavila posnetek z ruske televizije, na katerem gostje komentirajo invazijo na Ukrajino in trdijo, da je ruska zmaga nemogoča, očitno pa je bilo videti, da za ruski neuspeh iščejo krivca.

Nekdanji poslanec državne dume Boris Nadeždin krivdo za neuspeh pripisuje tistim, ki so ruskega predsednika Vladimirja Putina prepričevali, da se bo vojna v Ukrajini hitro končala z rusko zmago, kar se je izkazalo za laž. Zdi se, da tudi Rusi počasi ugotavljajo, da je njihova zmaga nemogoča in za to iščejo krivca.

Ljudje, ki so Putina prepričali, da bo posebna vojaška operacija hitra in učinkovita, da ne bomo pobijali civilnega prebivalstva, so nas izneverili. Nekdo mu je rekel, da se bodo Ukrajinci predali, da bodo zbežali,” je dejal Nadeždin in dodal, da so trenutno v situaciji, ko morajo razumeti, da je absolutno nemogoče premagati Ukrajino z uporabo teh sredstev in metod iz kolonialne vojne, ki jih Rusija uporablja na plačan način, brez mobilizacije. Nadeždin v videoposnetku priznava moč ukrajinske vojske in predlaga mirovna pogajanja za zaustavitev vojne.

Nekateri še upajo, da ima Rusija dovolj moči za nadaljnji boj
Sergej Mironov
, član državne dume, je dejal, da pogajanja niso možna, vse dokler bo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izvajal t. i. “nacistični režim”. Nadeždin navaja, da je takrat treba začeti splošno vojno in dokončati vojaško mobilizacijo ali se umakniti iz Ukrajine. Mironov na drugi strani citira ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je na neki točki dejal, da “sploh še nismo začeli”, s čimer je želel namigniti, da ima Rusija še dovolj moči za boj. Drugi poslanec v dumi Aleksander Kazakov je Nadeždina opozoril na besede, saj je omenjal metode kolonialne vojne, dodal pa, da je na poti globalna vojna. Politični komentator Aleksej Timofejev se je skliceval na izjave nekaterih ruskih strokovnjakov, ki so ob začetku invazije dejali, da bodo Ukrajinci Ruse sprejeli z veseljem, zdaj pa ugotavljajo, da ni bilo tako.

Foto: epa

Rusi neuspeha niso načrtovali
Dvom med politični strokovnjaki o dejanski ruski moči pa je poleg ostalega odprl tudi vprašanje, ali je bil pred šestimi meseci res načrt Rusov, da se umaknejo in odbijejo protinapad v bližini Harkova, tako da ne morejo zavzeti niti Harkova niti Balaklije. Pri tem Mironov dodaja, da je treba spomniti, da se borijo tudi proti Natu. “Vojna je vojna, vsega ni mogoče predvideti, vendar moramo nadaljevati, dokler zmaga ni naša.” Nihče od prisotnih ni znal odgovoriti, koliko časa bo vojna trajala, se je pa zdelo, da ne pričakujejo hitrega konca.

Ana Horvat