fbpx

OZN izglasoval resolucijo, ki od Izraela zahteva vrnitev Golanske planote Siriji

Razgled na Golansko planoto (foto: EPA)

Generalna skupščina OZN je sprejela resolucijo, v kateri se od Izraela zahteva, da Siriji vrne okupirano ozemlje Golanskega višavja, ki ga je zasedel po zmagi v šestdnevni vojni junija 1967, v kateri so Egipt, Sirija, Jordanija, Irak in Libanon skupaj napadli Izrael.

Generalna skupščina OZN je sprejela resolucijo, ki od Izraela zahteva, naj zapusti Golansko višavje, ker naj bi bila izraelska prisotnost na območju, ki je že 52 let pod izraelsko oblastjo, ovira za mir.

Omenjena resolucija je bila sprejeta z 91 glasovi za in 9 proti, 65 držav pa se je vzdržalo glasovanja, med njimi tudi Slovenija.

Izglasovana resolucija odgovor priznanju s strani ZDA
Sprejeta resolucija pa ne nosi nikakršne teže, saj za razliko od odločitev, sprejetih v varnostnem svetu OZN, resolucije generalne skupščine, kot izpostavlja RT, niso pravno zavezujoče.

Izzid glasovanja (Foto: UN Watch)

A po izkušnjah z marakeško politično deklaracijo in pozneje sprejetim marakeškim dogovorom je že dolgo nazaj postalo jasno, da omenjene resolucije in sklenjeni dogovori, kljub svoji nezavezujoči naravi, služijo kot podlaga za nadaljnje promoviranje določenih pogledov.

Proti omenjeni resoluciji so glasovale Avstralija, Brazilija, Izrael, Kanada, Maršalovi otoki, Mikronezija, Palau, Velika Britanija in ZDA. Proti Izraelu so isti dan izglasovali še štiri druge resolucije, povezane s palestinskim ozemljem in Palestinci.

Ivan Šokić