fbpx

Panika v Berlinu: Cela bolnišnica se je znašla v karanteni!

Foto: epa

Nemške zdravstvene oblasti so dale eno izmed berlinskih bolnišnic v karanteno potem, ko so pri kar 20 pacientih in članih osebja odkrili okužbo z bolj nalezljivo različico koronavirusa, ki je bil odkrit v Veliki Britaniji in se zelo hitro širi po vsem svetu. Odločba o karanteni v praksi pomeni, da bolnišnica “Humboldt” ne bo smela sprejemati novih pacientov.

Število okuženih oseb v bolnišnici “Humboldt”, v glavnem mestu Nemčije, ki so zboleli za  bolj kužno različico kornavirusa B117, se bo verjetno v prihodnjih dneh povečalo, je za medij Reuters povedala tiskovna predstavnica bolnišnice.

Foto: Družabna omrežja Printscreen

Ukrepi bodo imeli dolgoročno pozitivne rezultate

Nemška kanclerka Angela Merkel je v četrtek pozvala prebivalce Nemčije, naj se prenehajo pritoževati zaradi počasnega procesa cepljenja proti covidu-19, prav tako je stopila v bran sprejetim ukrepom, s katerimi je bila podaljšana blokada države, saj je ta nujna, da bi se zaustavilo širjenje agresivne oblike koronavirusa. Nemčija je po besedah Merklove v težki fazi pandemije, a je obenem poudarila razloge za optimizem. “Po eni strani število dnevnih okužb postopoma upada,” je na tiskovni konferenci dejala Merklova. “Zmanjšuje se tudi število ljudi na intenzivni negi. To so vse dobre novice.”

Po besedah Merklove bodo imeli ukrepi glede koronavirusa dolgoročno pozitivne rezultate na izobraževanje, kulturo in gospodarstvo. “Toda virus je še vedno zelo nevaren. Število smrtnih primerov je danes presenetljivo visoko, danes več kot 1000 ljudi,” je dejala glede četrtkove statistike. Merklova je spregovorila o nevarnosti mutacije virusa. Ker, po poročanju Deutsche Welle zagovarja prepričanje, da je EU epidemiološko ena regija, poziva, da bi v  celem bloku držav uvedli enakovredne ukrepe.

Foto: epa

Vsaj do 14. februarja 2021 bo v Nemčiji v veliki meri zaustavljeno javno življenje. V veljavi bodo med drugim naslednji ukrepi: Zaprte so prodajalne in trgovine, z izjemo tistih, ki prodajajo izdelke za nujno dnevno rabo (npr. trgovine z živili, lekarne, trgovine z otroško opremo, bencinske črpalke, pošte, banke). Zaprti so frizerski, kozmetični in masažni saloni ter studii za tetoviranje, zaprti ostajajo bari, restavracije, gostilne…, dovoljena je dostava in osebni prevzem (take-away); prepovedano je uživanje alkoholnih pijač na javnih mestih; dovoljeni so verski obredi ob upoštevanju zaščitnih ukrepov (medosebna razdalja, nošenje mask, obredi potekajo brez petja).

Maske tipa N95, FFP2 ali kirurške maske so obvezne v trgovinah, javnem prevozu, med verskimi obredi in med kakršnimkoli zbiranjem. Maske iz blaga ne zadostujejo več. V krajih z več kot 200 okužbami na 100 tisoč prebivalcev v zadnjem tednu, je gibanje omejeno na območje v radiju 15 kilometrov od kraja bivanja. V skladu z novo direktivo bodo delodajalci primorani odrediti delo od doma, kadar je to mogoče.

Sara Kovač