Papež Frančišek o zavrnitvi gejevskih porok: “Ugovor vesti je človekova pravica”

(Foto: GettyImages)

Uradnik ima pravico, da ne poročiti gejevskega ali lezbičnega para, če se sklicuje na ugovor vesti. “Ugovor vesti je človekova pravica,” poudarja papež Frančišek in dodaja, “da je to potrebno spoštovati v vsaki pravni državi”.

"Ugovor vesti je človekova pravica" 2

(Foto: GettyImages)

Na poti iz ZDA v Evropo je tako papež na letalu odgovarjal na številna novinarska vprašanja, med drugimi tudi v zvezi s primerom upravnice Kim Davis, ki ni želela skleniti zakonske zveze homoseksualnega para. Zaradi ugovora vesti je pristala v zaporu, od koder so jo izpustili šele po petih dneh.

Vzgojiteljica diskriminirana zaradi verskega prepričanja
To ni bil prvi, zagotovo pa tudi ne zadnji, primer diskriminacije na podlagi verskega prepričanja. Zelo odmevna je bila tudi tožba Sarah Mbuyi iz Londona, ki je delala kot vzgojiteljica v vrtcu in bila obtožena, da je s svojimi izjavami diskriminirala lezbično sodelavko Lauro. Bila je odpuščena in pristala na sodišču. Tudi v tem primeru je sodišče v kratkem razsodilo, da je bila Mbuyi obtožena po krivem in ugotovilo, da je bila pravzaprav ona tista, ki je bila diskriminirana zaradi svojega verskega prepričanja.

N. M.