fbpx

Papež: “Moram iti v Moskvo, moram se srečati s Putinom”

Papež Frančišek in Vladimir Putin v Vatikanu, leta 2019 (foto: epa)

Papež Frančišek se želi srečati z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, da bi našla skupno besedo pri končanju vojne v Ukrajini. Kljub zaprosilu za srečanje, odgovora še ni prejel.

“Putin ne more in ne želi imeti srečanja v tem trenutku. Toda kako drugače naj zaustavimo to brutalnost”, se je v intervjuju za italijanski časnik Corriere della Sera spraševal papež, ki je zaprosil za sestanek z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom na temo končanja vojne v Ukrajini, vendar odgovora doslej še ni prejel, poroča STA.

Papež je v intervjuju za italijanski časnik poudaril, da je pomembno, da ruski voditelj omogoči možnost mirovnih pogovorov, in dodal, da bo pri srečanju s Putinom še naprej vztrajal. Frančišek v Ukrajino ta trenutek ne namerava odpotovati, je pa za časnik povedal, da je tja poslal dva kardinala, da bi pripravila vse potrebno za možni sestanek.

Papež Frančišek in Vladimir Putin v Vatikanu leta 2019 (Foto: epa)

“Najprej moram iti v Moskvo, najprej se moram srečati s Putinom,” je poudaril papež. Ob koncu intervjuja je v izjavi za časnik dodal še, da je govoril tudi s patriarhom ruske pravoslavne cerkve Kirilom, ki je vojno v celoti podprl, in dejal, da Kiril “ne more postati Putinov ministrant”.

Pred intervjujem 85-letni Frančišek od začetka konflikta 24. februarja ni izrecno omenil Rusije ali Putina. Vseeno ni bilo dvoma o tem, katero stran je kritiziral, pri čemer je uporabljal izraze, kot so “neupravičena agresija” in “invazija” ter “grozodejstva proti civilistom”. Vojna v Ukrajini je zaostrila odnose med Vatikanom in Rusko pravoslavno cerkvijo ter povzročila razkol med pravoslavnimi kristjani po vsem svetu.

Tanja Brkić