Papež na binkoštno nedeljo prosil za mir po svetu

Papež Frančišek je na binkoštno nedeljo izpostavil prevelike delitve med ljudmi. (Foto: epa)

V današnjem svetu je toliko nesoglasij, toliko delitev. Vsi smo povezani, a kljub temu ločeni drug od drugega, omamljeni od brezbrižnosti in zatirani od osamljenosti,” je papež dejal v baziliki svetega Petra, kjer je daroval mašo.

Papež Frančišek je na današnjo binkoštno nedeljo med mašo v baziliki svetega Petra v Vatikanu opozoril na zlo, ki ga ljudje izvajajo v vojni, in kritiziral stanje v družbi, pri čemer je obžaloval nesoglasja in delitve v svetu. “Toliko vojn, toliko konfliktov: zdi se neverjetno, koliko zlobnega lahko človek naredi,” je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Oglejte si še: Dve različni Sloveniji

V klopeh in na stolih okoli oltarja v baziliki je sedelo več sto vernikov in kardinalov. Papež je bil videti dobrega zdravja, potem ko je v petek zaradi vročine odpovedal več avdienc. Že v soboto je nato znova opravljal svoje obveznosti.

Prošnja za mir na svetu
Sveti oče je nato pred verniki, ki so se zbrali na Trgu svetega Petra, Devico Marijo prosil za mir “za mnoga ljudstva po vsem svetu, še posebej v mučeniški Ukrajini“. Oblasti v Mjanmaru pa je pozval, naj omogočijo mednarodno pomoč ljudem po ciklonu Mocha, ki je sredi meseca prizadel to državo in terjal več kot 80 življenj, navaja STA.

Binkošti so v Katoliški cerkvi poleg velike noči, božiča in Marijinega vnebovzetja eden od štirih največjih praznikov. S praznikom se kristjani spominjajo prihoda Svetega Duha in ustanovitve Cerkve. Z binkošti, ki jih obhajajo 50 dni po veliki noči, se zaključuje velikonočni čas.

Sara Kovač