fbpx

Papež na cvetno nedeljo pozval, naj vojaki odložijo orožje med prazniki: “Za Boga ni nič nemogoče, niti ustavitev vojne”

Papež Frančišek (foto: sta)

Papež Frančišek je v nagovoru med današnjo mašo na cvetno nedeljo na Trgu svetega Petra v Rimu pozval k prekinitvi ognja v Ukrajini med velikonočnimi prazniki. Prvo bogoslužje pred večjim številom vernikov po več kot dveh letih pandemije covida-19 je izkoristil za poziv k miru. “Odložite orožje, začnite velikonočno premirje,” je dejal.

“A ne zato, da bi na novo napolnili orožje in nadaljevali z boji, ne. Naj bo premirje za to, da pridemo do miru, z iskrenimi pogajanji, s pripravljenostjo tudi žrtvovanja za dobro ljudi,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal papež pred okoli 50.000 zbranimi verniki na trgu.

Poudaril je, da so z orožjem v takšni vojni samo porazi. “Kakšna zmaga je to, če bo zastava zaplapolala nad ruševinami?” je vprašal. “Za Boga ni nič nemogoče, niti ustavitev vojne, ki ji ni videti konca, vojne, ki nam vsakodnevno postavlja pred oči nečloveške pokole in strašljiva grozodejstva nad nedolžnimi civilisti,” je dodal.

Papež sicer že vse od začetka napada ruske vojske na Ukrajino 24. februarja poziva k miru. Prihodnji teden bo po napovedih že tretjič poslal v Ukrajino kardinala Konrada Krajewskega, da bi tam predal reševalno vozilo z zdravili in medicinskimi aparati. Frančišek je z današnjo mašo na cvetno nedeljo uvedel kristjane v veliki teden do velike noči, ki velja za najpomembnejši krščanski praznik. To je bilo prvo bogoslužje pred večjim številom vernikov na Trgu svetega Petra v Rimu po več kot dveh letih pandemije covida-19.

Ker ima težave s koleni, so papeža danes z vozilom pripeljali do oltarja na trgu, kjer je vodil mašo. Zatem se je z odprtim papamobilom peljal skozi množico vernikov in jih pozdravljal.

Sara Kovač