PCT pogoji za uporabnike storitev in dejavnosti so obvezni v številnih državah Evrope in sveta

Foto: epa

Vladni odlok o obveznem izpolnjevanju PCT pogojev za zaposlene in uporabnike storitev oz. dejavnosti na celotnem območju države je v javnosti dvignil veliko prahu in v nekaterih krogih (zlasti med pripadniki “anti-vaxxerske sekte”) sprožil veliko nasprotovanja ter nezadovoljstva. Treba pa je poudariti, da takšne vrste ukrepi za zajezitev koronavirusa niso plod domišljije trenutne slovenske vlade, ampak se takšnih ukrepov poslužuje čedalje več držav po vsem svetu.

Na sobotni dopisni seji je vlada sprejela odlok, ki določa, da morajo na območju Slovenije od današnjega dne dalje pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) izpolnjevati tako zaposleni kot tudi uporabniki vseh storitev ali dejavnosti vključno z javnim prevozom. Pri tem so bile seveda določene tudi nekatere izjeme, kot so nujna oskrba z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanje javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujna medicinska pomoč ter zaščita in reševanje. Pogoj PCT morajo tako za nadaljnje opravljanje dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršni koli pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu ali opravljajo samostojno dejavnost. Za organizacijo preverjanja pogoja PCT so sicer odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela (tj. delodajalci). Oseba, ki za izpolnjevanje pogoja PCT potrebuje negativen test, lahko to dokazuje s PCR-testom, hitrim testom ali samotestiranjem.

Nekateri so ob sprejetju teh ukrepov že izrazili nasprotovanje, saj so prepričani, da želijo vlada in zdravstvene oblasti na takšen način prisiliti ljudi, ki se še niso cepili, da to storijo, pri čemer naj bi pred tem prikladno uvedli plačljivo testiranje, kar bi na dolgi rok za anticepilce predstavljalo tako časovno kot tudi finančno breme. Gibanje OPS (Osveščeni prebivalci Slovenije) je tako za danes že sklicalo “Vseslovenski zbor za svobodo” v Ljubljanskem parku Tivoli (baje zato, da jih bodo tamkajšnja drevesa ščitila pred napadi z mikrovalovi – in ne, to ni šala, to so dejansko zapisali v svojem pozivu na shod na svoji uradni spletni strani).

Covid certifikati se uporabljajo širom sveta
Na tem mestu je koristno opozoriti, da izpolnjevanje pogoja PCT kot predpogoj za vstop v zaprte javne prostore oz. koriščenje javnega prevoza ni nikakršna slovenska noviteta, temveč so takšne in podobne ukrepe v preteklih mesecih že sprejele številne države tako v Evropi kot tudi drugje po svetu. Pod imeni “evropski digitalni COVID certifikat (ang. EU Digital COVID Certificate – EUDCC)”, “zelena prepustnica (ang. green pass)”, “PCT potrdilo (ang. rvt – recovered, vaccinated, tested – certificate)” ipd. jih je do sedaj uvedlo že na desetine držav po vsem svetu, pri čemer so bili pri tem pristopu pionirji v Izraelu, kjer so tudi po zaslugi visoke precepljenosti (tedaj je bilo v tej judovski državi z vsemi odmerki cepiva cepljenih že več kot 30 odstotkov vsega prebivalstva države) sistem preverjanja PCT pogoja (v Izraelu znan kot Green pass) uvedli že konec letošnjega februarja.

Foto: epa

Izraelskemu zgledu je nato sledila še vrsta drugih držav iz vsega sveta, med drugim Egipt, Južna Afrika, Pakistan, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati, številne kanadske province in zvezne države v ZDA. Tudi evropske države pri implementaciji tega sistema niso zaostajale in tako ima danes že petnajst evropskih držav uveden sistem preverjanja PCT pogoja kot predpogoj za dostop do storitev in dejavnosti, ki potekajo v notranjosti nepremičnin ter za uporabo javnega prevoza. Avstrija, Belgija, Ciper, Danska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Latvija, Luksemburg, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Portugalska in Švica imajo na takšen ali drugačen način vse v veljavi preverjanje PCT pogojev za uporabo in dostop do javnih storitev.

PCT pogoje preverja tudi policija. (Foto: epa)

Čeprav se pri tem mnogi očitki v zvezi z omejevanjem svobode posameznika morda zdijo upravičeni, pa je pomembno poudariti, da je svoboda vsakega posameznika vselej omejena s svobodo drugega. Zavedajmo se, da je tako v Sloveniji kot tudi v Evropski uniji najvišja vrednota življenje posameznika, ki ga je treba zaščititi in ohraniti za vsako ceno, torej tudi za ceno omejitve stikov med potencialno okuženimi osebami. Novi sev koronavirusa (delta sev) je sicer še posebej nevaren, zaradi česar je tudi povsem logično, da se vlade številnih držav poslužujejo vseh potrebnih ukrepov, da bi zajezile rast okužb in čimprej vrnile naše vsakdanje življenje v stanje pred izbruhom kitajskega virusa.

Andrej Žitnik