fbpx

Pegida na pohodu: “To je naš dom”

Shod ob prvi obletnici gibanja Pegida; Foto: epa

Na shodu Pegide v Dresdnu se je zbralo okoli 8000 ljudi. Protestov proti Pegidi pa se je udeležilo okoli 2500 ljudi. Za varnost je skrbelo okoli 1000 policistov, o incidentih ne poročajo. Somišljeniki Pegide so se zbrali tudi v drugih evropskih mestih.

Številni protestniki so nosili napise, kritične do nemške kanclerke Angele Merkel. Ta je med Nemci zaradi svoje promigrantske politike vse manj priljubljena. Somišljeniki Pegide so pripravili shode tudi v drugih evropskih mestih. Tako so proti migrantom in islamu protestirali v Pragi, Dublinu, Amsterdamu, Birminghamu in v Calaisu.

V Pragi spopadi, drugod pa mirni protesti
V Pragi se je na shodu dveh protiislamskih skupin zbralo 5000 ljudi. Izbruhnili so nemiri, saj so se spopadli desničarski protestniki in levičarski protiprotestniki. Policija je aretirala štiri osebe. V središču Calaisa se je zbralo okrog 200 ljudi s francoskimi zastavami in transparenti “To je naš dom”. Prepevali so francosko himno, ker pa shod ni bil dovoljen, je policija shod razpustila in okoli 20 protestnikov aretirala.

Pegida je proti islamizaciji Evrope
Nemška Pegida in podobno misleče skupine so podpisale deklaracijo o ustanovitvi koalicije Trdnjava Evrope. Koalicija se bo postavila po robu islamizaciji Evrope. Gibanje Pegida – s polnim imenom Domoljubni Evropejci proti islamizaciji Zahoda – se je začelo leta 2014 v Dresdnu, in sicer kot protest proti vse večjemu priseljevanju mladih muslimanov v Evropo in Nemčijo.

A .R., STA