Peterson dokončno utišan

Profesor psihologije na Univerzi v Torontu dr. Jordan Peterson (Foto: FB)

Kanadsko sodišče je potrdilo sankcije dr. Jordana Petersona, ki jih je izrekel upravni organ psihologov. Upravni odbor se je lotil Petersona zaradi kritiziranja transspolne ideologije, podnebnega alarmiranja in kanadske vlade.

College of Psychologists of Ontario, ki je v zadnjih letih sprejel radikalno teorijo spola, je zagrozil, da bo Petersonu odvzel licenco za klinično psihologijo zaradi njegove dejavnosti na družabnih medijih, če ne bo šel skozi tako imenovani “določen program nadaljnjega izobraževanja ali popravnega programa.”

V sredo je višje sodišče v Ontariu Petersonu naložilo plačilo 25.000 dolarjev kolegiju za psihologe in potrdilo odredbo, da mora opraviti izobraževalni program za družbena omrežja.

Organizacija ne kaznuje Petersona zaradi interakcij z bolniki; namesto tega ga cenzurira, kaznuje in ga poskuša “prevzgojiti” zaradi javnih komentarjev, ki jih daje.

Peterson se je odzval tako, da je ostro kritiziral sodišče in obljubil, da bo “vsak vidik” primera objavil.

“Torej je prizivno sodišče v Ontariu odločilo, da [kolegij psihologov v Ontariu] lahko nadaljuje svoj pregon,” je zapisal Peterson. “Če mislite, da imate v Kanadi pravico do svobode govora, se motite. Vsak vidik tega bom objavil. In videli bomo, kaj se bo zgodilo, ko bo popolna transparentnost pravilo. Pokaži, kaj znaš.”

Nekateri Petersonovi domnevni prekrški po mnenju kolegija psihologov vključujejo retvitanje kritike voditelja konservativne stranke Pierra Poilievra na račun kanadskega premierja Justina Trudeauja, kritiziranje nekdanjega visokega pomočnika Trudeauja in izražanje nasprotovanja ideji, da bi policija v Ottawi prevzela skrbništvo nad otroki protestnikov Trucker Convoy, ki so protestirali proti drakonskim kovidnim ukrepom.

Drugi domnevni prekrški vključujejo neposredne kritike kanadske vlade, kot je Peterson, ki je v podcastu Joeja Rogana dejal, da je sprejemanje radikalne teorije spola znak “propada civilizacije”, označil modele podnebnih sprememb za nezanesljive in kritiziral Sports Illustrated, ker je na naslovnici objavil manekenko s prekomerno težo v kopalkah.

V zadnji razsodbi je sodišče razsodilo proti Petersonovi prošnji za blokiranje prisilnega usposabljanja, pri čemer je trdilo, da ima kolegij psihologov prepričljiv javni interes za urejanje Petersonovih izjav.

“Sklenil sem, da je treba tožbo zavrniti. Po mojem mnenju je odločitev ICRC [Odbora za preiskave, pritožbe in poročila] ustrezno in razumno upoštevala izjave dr. Petersona v kontekstu statutarnega mandata kolegija za urejanje poklica v javnem interesu,” je zapisal sodnik Paul Schabas.

Schabas je tudi trdil, da “ukaz ni disciplinski in dr. Petersonu ne preprečuje izražanja o spornih temah; minimalno vpliva na njegovo pravico do svobode izražanja.”

V torek, pred objavo odločitve, je Peterson na X zapisal, da vztraja pri svojih komentarjih.

“Odločitev sodišča v Ontariu glede obtožb, ki jih je proti meni vložil [kolegij psihologov v Ontariu], mora biti sprejeta jutri. Stojim za tem, kar sem rekel in naredil, in jim želim vso srečo pri nadaljnjem pregonu. Potrebovali jo bodo,” je dejal avtor uspešnice in voditelj DailyWire+. “Tvitnil sem in izrazil svoje nasprotovanje klanju transkirurgije, [Justinu Trudeauju] in njegovim privržencem ter lažnivim podžigalcem podnebne apokalipse. Z moje strani je vse videti precej dobro. In če v Kanadi ne morem izraziti takšnih mnenj, bom o tem obvestil svet.”

I. K.