fbpx

Pfizerjeva dobava cepiv v prihodnjem tednu zaradi povečanja proizvodnih zmogljivosti prepolovljena, vendar to ne bo vplivalo na dobavo v prvem kvartalu

Cepivo podjetij Pfizer in BioNTech. (Foto: epa)

V Pfizerjevem sporočilu za javnost je navedeno, da bo v naslednjem tednu najavljena dobava Pfeizerjevega cepiva, za celotno EU, zaradi tehničnih težav, prepolovljena. Vendar, za razliko od včeraj krožečih dezinformacij, to ne bo vplivalo na celotno dobavo v prvem kvartalu. Obljubljajo celo, da bo ta večja že februarja. Potrebna je torej, zaenkrat le manjša prilagoditev načrta cepljenja za naslednji teden.

V svojem sporočilu za javnost podjetji Pfizer in BioNTech sporočata, da sta razvili načrt, ki bo omogočil povečanje proizvodnih zmogljivosti  v Evropi in dostavo precej večje količine odmerkov cepiva v drugi četrtini. Prav zato so v tem trenutku potrebne določene spremembe proizvodnje.

Zaradi tega se bo v belgijskem Puursu, v prihajajočem tednu, začasno zmanjšalo število proizvedenih odmerkov cepiva, s 25. januarjem pa se bo stvar vrnila k prvotnemu načrtu dobav ter s povečanimi pošiljkami od 15. februarja dalje. Tako bo mogoče dostaviti odobreno količino odmerkov cepiva v prvem četrtletju in bistveno večjo v drugem četrtletju.

Foto: Občina Trebnje

Slovenija si je ob epidemiji koronavirusa skupaj s preostalimi državami po svetu, prizadevala zajeziti epidemijo z omejevalnimi ukrepi. Omejevalni ukrepi so po navedbah strokovnjakov pripomogli k temu, da nimamo v bolnišnicah še bolj kritične situacije, a vseeno niso pripomogli k popolni zajezitvi epidemije. Strokovnjaki tako vidijo kot edino luč na koncu tunela v zagotavljanju cepiva. Vlada v Sloveniji se je zato odločila, da bo cepivo brezplačno zagotovila v prvi vrsti najbolj ranljivim skupinam – stanovalcem domov starejših občanov.

V Sloveniji je bilo po zadnjih podatkih, v petek, 15. januarja 2021, proti covidu-19 cepljenih že 40.778 ljudi, kar predstavlja 1,9-odstotni cepljenost prebivalstva proti covidu-19.

Domen Mezeg