fbpx

Piše se zgodovina: Izstrelitev slovenskih satelitov Trisat in NemoHD v vesolje uspešna!

Veselje ob uspeli izstrelitvi (Foto: posnetek zaslona)

V Francoski Gvajani je po dolgotrajnih poskusih le uspelo izstreliti raketo, na kateri sta se nahajala tudi dva slovenska satelita ljubljanski Nemo HD in mariborski Trisat. Po prvih informacijah je bila izstrelitev uspešna, danes dopoldne, ko bosta obkrožila Slovenijo, pa bodo z njima opravili tudi prve povezave. Vodilni pri projektu so več kot navdušeni nad uspešno operacijo in pravijo, da se pravo delo šele prične, ko bodo ekipe skupaj s satelitoma opravljale svoje poslanstvo. Slovenci smo tako zgodovinsko obeležili dogodek, ko smo prvič poslali v vesolje tudi svoje satelite in smo po mnenju strokovnjaka ujeli ravno pravi čas v razvoju vesoljskih tehnologij. 

Vodja projekta Trisat na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Iztok Kramberger in direktor Centra odličnosti Vesolje-SI, kjer so razvili satelit Nemo HD, Tomaž Rodič sta sporočila, da je izstrelitev prvih slovenskih satelitov potekala brez težav. Kramberger je ob tem izrazil veselje, a poudaril, da se resno delo šele začenja, poroča STA.

Kramberger je povedal, da so na podlagi vremenskih simulacij že lahko vnaprej predvideli, da jim bo uspelo v sredo zvečer vendarle opraviti težko pričakovano izstrelitev. Pred tem so sicer še vedno imeli težave s tajfunom, ki je divjal v bližini Južne Koreje. “Ko pa smo dobili zeleno luč iz Južne Koreje, da je v redu, potem pa smo že vedeli, da bo danes tisti dan. Ob 19. uri smo že bili prepričani, da bo danes možna izstrelitev,” je še pojasnil Kramberger.

Izstrelitev so z vnemo spremljali tudi na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, kjer je skupaj nekaj sodelavcev spremljalo izstrelitev. Raketa, na kateri sta tudi omenjena satelita, je bila v vesolje uspešno izstreljena, sedaj pa se za raziskovalce začne pravo delo, saj je bila izstrelitev opravljena ravno iz tega razloga. “Najprej je bilo napeto, da preživijo prvo in drugo stopnjo, potem pa se je že nekako umirilo. Tako da ja, smo v vesolju,” je bil vesel Kramberger. “Veseli smo, da se je ta prvi kamen odvalil. Zdaj pa se pravzaprav začenja resno delo, smo na začetku,” je še poudaril.

Izstrelišče Kourou v Francoski Gvajani , kjer je v vesolje poletela raketa Vega s 53 sateliti, med njimi pa bosta tudi slovenska Trisat in NEMO-HD (Foto: Center odličnosti Vesolje-SI/STA)

Nanosatelit Trisat se je aktiviral okoli 6. ure. Prvi signal prek zemeljske postaje v Mariboru pričakujejo okoli 10.40, ko bo preletel Slovenijo. Stanje satelita bodo tako budno spremljali , prav tako pa ga lahko spremljajo tudi obiskovalci na spletni strani projekta.

Izstrelišče Kourou v Francoski Gvajani, kjer je v vesolje poletela raketa Vega s 53 sateliti, med njimi pa bosta tudi slovenska Trisat in NEMO-HD (Foto: Center odličnosti Vesolje-SI/STA)

“Po dolgih letih priprav in številnih neuspelih poskusih so moji občutki že skoraj otopeli. Na koncu pa se je priložnost pojavila tako nepričakovano in vrtoglavo hitro. Šlo je neverjetno gladko. Po treh minutah od vžiga motorjev je bil satelit že v vesolju. Malo smo si oddahnil med mirno balistično fazo, potem pa v štirideseti minuti gladka ločitev od nosilne strukture,”  pa je pojasnil Direktor Centra odličnosti Vesolje-SI Rodič. Navdušenje nad izstrelitvijo satelitov pa je izrazil tudi minister za gospodarstvo in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je zapisal: “Piše se zgodovina. Pred štirimi urami sta bila v vesolje izstreljena prva slovenska satelita, Trisat in NemoHD. Slovenija se je s tem pridružila krogu držav z delujočimi sateliti v vesolju, kar je vrhunski dosežek in na kar moramo biti izredno ponosni!”

Prva vzpostavitev stika z mikrosatelitom Nemo HD, ki bo okrog Zemlje predvidoma krožil do leta 2025, je predvidena okoli 10.43. Ko bo priletel nad Slovenijo, ga bodo iz Ljubljane poskušali prebuditi iz varnega načina delovanja z UHF oddajnikom in iz Pomjana nad Koprom poslušali, ali se bo odzval s signali v pasovni širini S, je povedal Rodič. “Ko se bo to zgodilo, bomo umirili njegovo vrtenje in mu postopoma zagnali podsisteme ter preverjali njegovo zdravje,” je dejal. Satelit bo namenjen predvsem daljinskemu opazovanju Zemlje za kmetijstvo, gozdarstvo, urbanizem in pomorski promet.

Slovenska satelita sta sicer del prvega preizkusa koncepta za odprave malih vesoljskih plovil, imenovanega Small Spacecraft Mission Service (SSMS). Po Krambergerjevih besedah je to potrditev, da so na pravi poti z velikostjo satelita in tehnologijo, ki jo imajo. “Smo prepričani, da smo še vedno ujeli pravi val razvoja,” je dejal. Podobnega mnenja je tudi Rodič, ki pravi: “Predvsem se je potrdilo, da je bila naša strategija razvoja na področju mikrosatelitov, ki smo jo začrtali pred več kot desetimi leti, pravilna, tako da smo se lahko uvrstili v pionirsko odpravo Evropske vesoljske agencije,” je poudaril.

Direktor podjetja Arianespace, ki je izvedlo izstrelitev, Stephane Israel je današnjo izstrelitev na Twitterju označil za uspeh. “S sistemom za odprave malih vesoljskih plovil /…/ smo dobro opremljeni za potrebe rastočega trga malih satelitov,” je sporočil.

Sara Kovač