fbpx

Plačaj – ali pa ne veš, kaj se ti lahko zgodi: Talibani v Afganistanu poberejo več davkov od oblasti

Talibani v Afganistanu so podpisali sporazum z ZDA, da se prekinejo vojaški spopadi po 19 letih nenehnih bojev. (vir: twitter)

Afganistanci, ki živijo na območju pod oblastjo talibanov, so prisiljeni plačevati davke teroristični organizaciji. S tem se moč talibanov v državi še bolj krepi, saj imajo poleg zagotovljenih prihodkov iz trgovine z opijem in heroinom zdaj na voljo še sredstva trgovcev, ki plačujejo davek v zameno za “zaščito”.

Uradna oblast v Afganistanu ima po 17 letih, odkar so ameriške vojne sile z oblasti pregnale džihadistično teroristično skupino, pod nadzorom najmanjši del države, je po poročanju Breitbarta ugotovila posebna agencija za rekonstrukcijo Afganistana (SIGAR) v poročilu za ameriški kongres.

SIGAR je razkril, da imajo teroristične skupine, v glavnem talibani, nadzor ali se borijo za nadzor nad 45 odstotki Afganistana. Preostalo območje nadzira uradna oblast v Kabulu. Uspešnost talibanov pri pobiranju davkov naj bi se skrivala v dejstvu, da so določena območja po 40 letih vojne v tako slabem stanju, da je država nezmožna zagotoviti osnovne storitve. Talibani to s pridom izkoriščajo in v zameno za plačilo davka ponujajo zaščito.

Nudijo “zaščito” v zameno za davek
Talibani se po poročanju Reutersa poslužujejo tako imenovanih mobilnih pobiralcev davkov, ki v skupinah stražijo večje avtoceste blizu meje in pobirajo denar za zaščito trgovcev, ki v državo s tovornjaki uvažajo razne dobrine. “Na večini območij, v dogovoru s trgovci, nudimo zaščito, oni pa nam plačajo dvoodstotno vrednost svojih dobrin,” je povedal Mujahid.

Poleg denarja za zaščito, katerega pritok narašča z vedno večjim območjem pod njihovo oblastjo, je glavni vir prihodkov teroristične skupine trgovina z opijem in heroinom, ravno tako pa na veliko rudarijo. Za številne Afganistance so talibani postali del vsakdana. Izjav tako ne dajejo, če pa jih, ne želijo biti imenovani, saj se bojijo posledic. Po nekaterih ocenah naj bi talibani uspeli pobrati celo več davkov kot uradna oblast.

Šola pod talibanskim nadzorom v Afganistanu. (Vir: Twitter)

Talibani naj bi na območju, ki ga nadzirajo, uveljavili dve tradicionalni islamski dajatvi. Prva je ‘zakat’, obveznost muslimanov, da darujejo 2,5 odstotka svojih prihodkov za revne, in druga ‘ušur’, kjer talibani poberejo 10 odstotkov žetve ali pridelkov, prodanih na trgu. Poleg tega je tu še davek za “zaščito”, ki ga pobirajo od vseh obrtnikov, trgovcev in ponudnikov storitev v zameno, da se ne bi dogajale “nezgode”.

Ivan Šokić