fbpx

V HDZ samo en kandidat za predsednika?

Andrej Plenković (foto: STA)

Današnje predsedniške volitve v HDZ bodo nekaj manj kot dva meseca pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami na Hrvaškem, ki jih je predsednica države v soboto sklicala za 11. september. HDZ bo danes izvolil svojega petega predsednika.  

Volitve bodo potekale po načelu en član en glas. Volilno pravico ima približno 208.000 članov stranke, ki so na aprilskih predsedniških volitvah v HDZ Karamarku kot edinemu takratnemu kandidatu zaupali več kot 90.000 glasov.

Andrej Plenković potrjen za petega predsednika HDZ
Poslanec v Evropskem parlamentu, 46-letni Andrej Plenković je edini kandidat za predsednika na današnjih volitvah v največji hrvaški politični stranki HDZ. Plenković bo danes potrjen za petega predsednika HDZ, potem ko je njegov predhodnik Tomislav Karamarko junija odstopil po neuspešnem poskusu preoblikovanja hrvaške vlade.

Plenkovića so omenjali kot možnega kandidata za predsednika stranke tudi na aprilskih volitvah v HDZ, a se takrat ni odločil, da bi poskusil prevzeti vodenje stranke, ki se je na lanskih parlamentarnih volitev vrnila na oblast.

Ali bo Plenković prekosal Karamarka?
Na današnjih volitvah bo zanimivo videti, ali bo evropski poslanec Plenković dobil več kot 90.000 glasov, kot jih e aprila zbral Karamarko. Plenković je pod prijavo svoje kandidature imel okoli 37.000 podpisov članov stranke, medtem ko je Karamarkovo kandidaturo podprlo nekaj več kot 30.000 članov.

Foto: STA

Foto: STA

Karamarko je vodil stranko od leta 2012 in je bil četrti predsednik HDZ. S predsedniškega položaja je odstopil prejšnji mesec, potem ko ni uspel oblikovati nove parlamentarne večine. Pred tem je HDZ sprožila parlamentarno glasovanje o nezaupnici premierju Tihomirju Oreškoviću, z njim pa je padla tudi desna hrvaška vlada.

Plenković je kot osrednji cilj svojega štiriletnega mandata napovedal povrnitev zaupanja volivcev v HDZ z izvajanjem verodostojne in dosledne strankarske politike.

Pripravlja se tudi za premierskega kandidata HDZ na hrvaških predčasnih parlamentarnih volitvah, ki bodo 11. septembra. Zaenkrat se ne bo odpovedal poslanskemu stolčku v Evropskem parlamentu, kjer je podpredsednik odbora za zunanjo politiko.

V HDZ so napovedali, da bodo rezultate objavili nekaj ur po zaprtju volišč, nagovor Plenkovića na sedežu stranke v Zagrebu pa je pričakovati okoli 22. ure.

Glasovanje bo potekalo do 19. ure, nekaj ur zatem pa je pričakovati izide in nagovor Plenkovića kot petega predsednika največje hrvaške politične stranke.

I.K., STA