Plenković zvišuje plače vsem Hrvatom, Golob jih je vsem Slovencem znižal

Delovni obisk hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića pri predsedniku vlade Robertu Golobu (Foto: STA)

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes napovedal, da bo vlada s 1. januarjem uveljavila obsežen paket ukrepov za zvišanje plač, ki bo vključeval davčne spremembe, a tudi znižanje prispevkov. Glavni cilj je dvig za tiste z najnižjimi plačami, vendar se bodo zvišale vsem, je povedal.

“Za nas kot vlado je najpomembnejše, da skušamo najti model in mehanizem za dvig neto plač za vse, še posebej za tiste z najnižjimi dohodki. Zato bo smer našega delovanja nadaljnja razbremenitev, mislim tako na davke kot prispevke,” je dejal Plenković.

Premier je v Okučanih, kjer se je udeležil slovesnosti ob 28. obletnici operacije vojaške policije Bljesak, dejal, da bodo s celovitim paketom ukrepov prišli pred hrvaški sabor. “Verjamem, da nas bodo poslanci podprli pri tem, da bi s 1. januarjem … vsem zvišali plače,” je dejal. Izpostavil je gospodarske kazalce države. “Lani smo imeli 6,3-odstotno rast, predlani 13,4-odstotno, za letos smo napovedi zvišali na 2,2 odstotka,” je dejal.

Omenil je še več kot 1,6 milijona zaposlenih ter stopnjo brezposelnosti pod sedmimi odstotki. Bonitetna ocena pri vseh treh svetovnih agencijah je stabilna, s tem da je Hrvaška edina država, ki so ji vse tri agencije od začetka ruske agresije na Ukrajino bonitetno oceno izboljšale, dve od treh celo za dve stopnji, je spomnil. Dodal je še, da ima Hrvaška v tem desetletju na voljo ogromnih 25 milijard evrov nepovratnih sredstev v okviru sedemletnega proračunskega okvira Unije ter prek sklada za okrevanje.

Golob vsem znižal plače
Spomnimo se, da je podobno reformo v Sloveniji sprejela nekdanja Janševa vlada, kar je vsem, še posebej najrevnejšim, omogočilo višje plače in dostojnejše življenje. Prihod vlade Roberta Goloba in njen revanšizem je uničil vse dobre ukrepe, med drugim tudi dohodninsko reformo, s katero so znova obdavčili plače in delavce v času hude inflacije vrnili nazaj na nižje plače.

Sara Kovač