Po množičnih protestih stranka “Gruzijske sanje” umaknila kontroverzni predlog zakona

Foto: epa

Gruzija je po dveh nočeh nasilnih protestov opustila kontroverzni predlog zakona o “tujih agentih”, pišejo tuji mediji. Po kritikah, da je zakon podoben ruski zakonodaji, ki je bila uporabljena za omejitev svobode tiska, je vladajoča stranka v državi sporočila, da bo predlog zakona umaknila.

Gruzijska vladajoča stranka je sporočila, da bo opustila svoj kontroverzni predlog zakona, potem ko je več deset tisoč protestnikov protestiralo proti kontroverznemu zakonu, ki ga je predlagala stranka Gruzijske sanje. Menijo, da je šlo za ruski slog zakona, ki bi omejil svobodo tiska, saj bi vse nevladne organizacije, ki prejemajo več kot 20 odstotkov sredstev iz tujine, registriral kot “tuje agente”.

Slike in videi, ki so zaokrožili na spletnih omrežjih, kažejo na stotine policistov, ki mirijo protestnike na ulicah. Drugi dan protestov se je po poročanju tujih medijev pridružilo več deset tisoč ljudi. Protestniki so protestirali pred parlamentom, kjer so poslanci v torek podprli prvo obravnavo kontroverznega novega zakona, ki je bil mednarodno obsojen. Podoben zakon je bil v Rusiji uporabljen za omejevanje svobode tiska in zatiranje civilne družbe. Zakon, ki ga je pripravila vladajoča Gruzijska stranka sanj, bo, če bo potrjen, vse medije in nevladne organizacije, ki prejmejo 20 odstotkov svojega financiranja iz tujine, registriral kot “tuje agente”.  S tem bi bili izpostavljeni nadzoru in morebitnim sankcijam. Državna civilna družba, mediji in analitiki so ga ostro obsodili, češ da “ogroža gruzijsko demokracijo”. Poleg tega pa je protestnike skrbelo, da bi novi zakon, če bi bil sprejet, oviral vstop Gruzije v EU.

“Gruzijci so na ulicah branili evropsko prihodnost države, medtem ko je vladajoča stranka sprejela ruski zakon o tujih agentih. Prihodnost Gruzije bo evropska,” je zapisala uporabnica Twitterja.

Visoki predstavnik Evropske unije za zunanjo politiko Josep Borrell je v torek zakon opisal kot “zelo slab razvoj za Gruzijo in njene ljudi, zato je Evropska unija gruzijsko vlado pozvala k spodbujanju demokracije, pravne države in človekovih pravic, piše Euronews. Tudi ostali zunanji ministri EU, vključno z baltskimi predstavniki, so bili zaskrbljeni.

“Tukaj v Tbilisiju je ura skoraj 1 zjutraj in zdi se, da se protesti proti zakonu o tujih agentih ne bodo kmalu končali,” je zapisal eden od uporabnikov na Twitterju. In čeprav protestom res ni bilo videti konca, je vlada popustila.

Vlada je predlog umaknila
Po dveh nočeh protestiranja več desettisočglave množice, se je vlada predala. Gruzijska vladajoča stranka je namreč sporočila, da bo opustila svoj kontroverzni predlog zakona o “tujih agentih”, potem ko je ostro nasprotovanje doseglo vrhunec v dveh nočeh nasilnih protestov in kritik, da je bil osnutek zakona navdihnjen s podobnim ruskim zakonom, ki je bil uporabljen za omejitev svobode tiska in medijev. Stranka Gruzijske sanje je v izjavi za medije dejala, da bo predlog zakona umaknila.

Ana Horvat