fbpx

Po nasilnih protestih in rušenju kipov: postavitev kipov diktatorjev in zločincev!

Foto: epa

Skrajno levičarska Marksistično-leninistična stranka Nemčije je v nemškem kraju Gelsenkirchen postavila kip zločinca Vladimirja Iljiča Uljanova – Lenina. Oblasti so postavitvi nasprotovale.

V svetu se dogaja nekaj zelo nenavadnega. Pod pretvezo uboja črnskega kriminalca Georga Floyda so se po mestih ZDA in Evrope razplamteli nasilni protesti z uničevanjem in ropanjem, niso pa prizanesli niti kulturni dediščini – kipom zgodovinskih osebnosti po trgih in ulicah. Med drugim so uničili celo kip Winstona Churchilla, rešitelja svobodnega sveta.

Naslednja faza svetovne levičarske revolucije je postavitev kipov, ki so nekoč že padli, ko se je pretežni del vzhodnega sveta osvobodil svetovnega komunizma. Padali so kipi Lenina, Stalina in drugih krvolokov 20. stoletja.

V 21. stoletju ni mesta diktatorjem
Tako je nemška skrajno levičarska stranka marksistov in leninistov postavila nov kip Lenina vodji komunistične revolucije v Rusiji in zaradi katerega je bila Nemčija razdvojena vse od leta 1945 pa do padca berlinskega zidu leta 1989. Mestne oblasti so postavitvi nasprotovale, župan Gelsenkirchna Frank Baranowski pa je dejal, da v 21. stoletju ni prostora za spomenike diktatorjem.

Kip Lenina (Foto: epa)

Rok Krajnc