fbpx

Po odhodu koalicijskih sil Talibani vladajo kar nad 70 odstotki Afganistana

Foto: epa

Talibani v Afganistanu pomenijo veliko večjo grožnjo, odkar so mednarodne bojne enote leta 2014 odšle iz države, ugotavlja danes objavljena študija britanskega BBC. Njihova grožnja in nadzor so narasli, saj so dejavni kar na 70 odstotkih ozemlja Afganistana.

Novinarji BBC so osebno ali po telefonu govorili z več kot 1200 lokalnimi viri v vseh 339 okrožjih Afganistana, da bi zgradili izčrpno sliko napadov talibanskih skrajnežev in varnostnih razmer v vseh okrožjih med 23. avgustom in 21. novembrom lani. Študija kaže, da imajo talibani popoln nadzor v 14 okrožjih, kar predstavlja štiri odstotke ozemlja države, aktivni pa so še na 66 odstotkih ozemlja oziroma v 263 okrožjih, kar je veliko več, kot so ocenjevali doslej. To pomeni, da okoli 15 milijonov ljudi oziroma polovica prebivalcev Afganistana živi na območjih, kjer so talibani dejavni oziroma imajo nadzor.

Ostalih 122 okrožij ali 30 odstotkov ozemlja je pod nadzorom afganistanske vlade, kar pa ne pomeni, da tam ne prihaja do nasilja. Prestolnica Kabul in druga večja mesta so bila tako v času raziskave tarče večjih napadov, ki so jih speče celice talibanov izvedle iz sosednjih regij.

Pojavila se je še skrajna Islamska država
Afganistanska vlada je poročilo BBC zavrnila s trditvijo, da nadzira večino območij v državi. Vendar pa je bil Afganistan januarja letos prizorišče številnih smrtonosnih napadih talibanov in skrajnežev Islamske države, ki so zahtevali več kot 150 življenj. Novinarji BBC so tudi ugotovili, da je Islamska država v Afganistanu dejavna bolj kot kdajkoli prej, da pa ostaja šibkejša od talibanov in je večinoma omejena na svoja relativno majhna območja nadzora na meji s Pakistanom in v vzhodni provinci Nangarhar.

Foto: epa

Islamistično talibansko gibanje se je na oblast v Afganistanu povzpelo leta 1996 po državljanski vojni, ki je sledila afganistansko-sovjetski vojni. Z oblasti so bili strmoglavljeni leta 2001 po napadu mednarodnih sil pod poveljstvom ZDA, poroča STA. Na oblasti so izvajali skrajno inačico šeriatskega prava, kot so javne usmrtitve in sekanje udov, ženske pa so bile izključene iz javnega življenja. Ščitili so voditelje mednarodne teroristične mreže Al Kaida tako pred kot tudi po strmoglavljenju z oblasti, vse do danes pa nadaljujejo z napadi.

C. Š.