fbpx

Po ozemeljskem porazu džihadisti ISIS v Evropi načrtujejo nove napade, ugrabitve in samomorilske eksplozije!

Sirija (Foto: epa)

Po izgubi svojega teritorija na območju Iraka in Sirije džihadisti ISIS zdaj pospešeno vzpostavljajo speče celice na območju Evrope, v katere želijo privabiti čim več samomorilskih napadalcev, ki bi bili pripravljeni umreti zato, da bi ubili “sovražnike Alaha.”

V zadnjem času je skrajna teroristična skupina Islamska država (ISIS) na območju Sirije in Iraka izgubila vse svoje ozemlje, za njimi pa je bil po boju v puščavi najden trdi disk, ki je razkril njihove načrte v prihodnosti. Odkritja so naravnost grozljiva, islamistični skrajneži naj bi glede na podatke s trdega diska pospešeno vzpostavljali speče celice v Evropi, v katere želijo zvabiti čim več samomorilskih napadalcev, prav tako pa nameravajo nakopičiti velike količine orožja. Prav tako so bila najdena pisma, iz katerih izhaja, da je v Evropi veliko zaveznikov, ki so pripravljeni izvesti napade, poroča Daily Mail.

Načrtujejo bombne napade in ugrabitve
Kot razkrivajo podatki, naj bi džihadisti nameravali usposobiti samomorilske bombne napadalce, prav tako pa si nameravajo priskrbeti vozila, s katerimi bi izvajali ugrabitve po Evropi, da bi se tako maščevali za svoja izgubljena ozemlja. Njihov poraz je bil precej boleč, pred Sirskimi demokratičnimi silami SDF, ki jih podpirajo tudi ZDA, so se džihadistični fanatiki skrivali kar v jamah, po tem ko so bili izrinjeni z zadnjega območja, ki so ga imeli pod nadzorom ob reki Evfrat, pa je izginil tudi njihov vodja, za katerega še ni znano, kje se nahaja. Abu Bakr al-Bagdadi je sicer najbolj iskana oseba na svetu ta trenutek. Za 47-letnika, ki boleha za sladkorno boleznijo, se je že v preteklosti večkrat sklepalo, da je bil ranjen v bojih ali pa ubit.

ISIS je izgubila svoje ozemlje, a njihovi načrti so grozljivi (Foto: epa)

Ogrožen je vsak, za katerega sklepajo, da je nasprotnik ISIS
V enem izmed pisem vodji ISIS so našli tudi direktno grožnjo vsakemu svojemu nasprotniku: “Od vsakega, ki predstavlja grožnjo Islamski državi, našemu kalifu ali njegovemu namestniku, nam pošljite njegovo fotografijo, kraj bivanja in njegovo številko. Nato počakajte, da vam pošljemo posnetek njegovega umora, z Božjo pomočjo!”

Po bitki med ISIS in SDF pri Baguzu je na območju ostalo razdejanje (Foto: epa)

Strokovnjaki svarijo pred več tisoč skrajneži
Dr. Karin von Hippel iz Royal United Services Institute označuje padec ozemelj ISIS kot velik dosežek, a opozarja: “Več tisoč borcev bo ostalo v Iraku in Siriji, kjer se bodo skrili v podzemlju in bodo izvajali asimetrične napade, kot to počnejo že sedaj v obeh državah.” Tudi direktor mednarodnih varnostnih študij pri tem inštitutu Raffaello Pantucci opozarja, da ozemeljski poraz za ISIS še ne predstavlja konca: “Nevarnost je, da bi storili enako, kakor v Iraku leta 2009, ko smo odšli in pustili prostor prepuščen samemu sebi. Nato se stanje ni izboljšalo, vladanje je še naprej predstavljalo problem in tako se je vzpostavilo okolje, v katerem je rasla ta skupina.”

J. Ž.