fbpx

Po razdrtju iranskega jedrskega sporazuma je prva zagrozila Soroseva organizacija

Foto: epa

Organizacija, financirana s strani milijarderja Georga Sorosa, ki jo je Bela hiša v času Baracka Obame opredeljevala kot osrednjo za pomoč pri trženju iranskega jedrskega sporazuma medijem, je aktualnega ameriškega predsednika Donalda Trumpa posvarila, da bo ta nosil posledice zaradi vtikanja v mednarodni jedrski sporazum. 

Sklad Plowshares, s katerim je bil tesno povezan nekdanji državni sekretar John Kerry, je v ponedeljek preko družabnega omrežja Twitter opozoril Trumpa o “posledicah”, če in ko bo prekršil mednarodni sporazum.

Sklad pri tem ni omenil, da je Iran že sedaj obtožen kršenja sporazuma, saj je sporazum podpisal pod napačnimi pretvezami. Izraelski premier Benjamin Netanyahu pa je sredi prejšnjega tedna izdal, da so bili pridobljeni dokumenti, ki jih je skrila iranska stran, in kažejo, da je Teheran ohranil tajni program jedrskega orožja kljub nasprotnim izjavam.

Izraelski premier Benjamin Netanyahu (Foto: Twitter)

Sporazum zasnovan na zavajajočih iranskih opisih
Netanyahu je pojasnil, da je bila sestava mednarodnega jedrskega sporazuma pod vodstvom ZDA delno zasnovana na zavajajočih iranskih opisih prejšnjega jedrskega delovanja. Dejal je, da Iran ni razkril svojega skrivnega programa in je s tem zavajal svet, zato je jedrski sporazum osnovan na lažeh, ki temeljijo na iranski prevari. Izraelski voditelj je predstavil dokaz, da je Iran nadaljeval z raziskovanjem pri programu jedrskega orožja, čeprav je leta 2015 podpisal sporazum. V ponedeljek je Iran po navedbah Breitbarta potrdil, da se je Kerry v New Yorku sestal z iranskim zunanjim ministrom Mohammadom Javadom Zarifom z namenom razpravljanja o načinih reševanja jedrskega sporazuma z Iranom.

Kerry je s pomočjo Ploughsharesa v San Franciscu odločno branil iranski dogovor. Na dogodku je Kerry tudi nakazal, da je tedanji varnostni strokovnjak H. R. McMaster najbolj primerna oseba pri ohranjanju jedrskega programa – po navedbah sklada Plowshares, ki je poročal o dogodku. McMaster  je bil marca zamenjan s strani nekdanjega veleposlanika ZDA pri Združenih narodih Johna Boltona. Od septembra 2006 do februarja 2017 je bil McMaster naveden kot član Mednarodnega inštituta za strateške študije, kjer je delal kot višji svetovalec. Inštitut sam sebe opisuje kot vodilno avtoriteto na področju globalne varnosti, političnega tveganja in vojaškega konflikta. Po navedbah Breitbarta je Plowshares donator inštituta, pri čemer je inštitut opredeljen kot garant za iranske zadeve v proračunskem poročilu sklada Plowshares Fund za leto 2016.

George Soros (Foto: Twitter)

Inštitut Open Society financira sklad Ploughshares
Sklad Ploughshares je financiran s strani Inštituta Open Society, nad katerim bdi Soros. Vpletenost sklada Ploughshares pri lansiranju iranskega sporazuma je bila javnosti obširno razkrita s strani revije New York Times, v kateri je pričal tudi nekdanji namestnik ameriškega varnostnega svetovalca Ben Rhodes. Tedanji višji direktor Sveta za nacionalno varnost Robert Malley je spregovoril o nastanku in izvedbi tržnega načrta za prodajo iranskega sporazuma. Uporabljeni pa naj bi bili tudi strokovnjaki, z namenom razširjanja novic o Iranu mnogim nevednim poročevalcem.

N. Ž.