fbpx

Po razlastitvi je država dobila Hitlerjevo rojstno hišo

Avstrijski parlament je sinoči s prepričljivo večino izglasoval sklep, da dosedanjo lastnico Hitlerjeve rojstne hiše, ki stoji v kraju Braunau, razlastijo, hišo pa dobi država. Kaj bo z njo, še ni znano. Preprečiti pa želijo srečevanja določenih skupin.

Država se je za razlastitev odločila po petih letih neuspešnih pogajanj z lastnico. Proti razlastitvi so glasovali le poslanci stranke Team Stronach in del Neosa. Koliko denarja bo država namenila dosedanji lastnici hiše, ni znano. Prav tako še ni določeno, kaj se bo s hišo zgodilo. Avstrija želi predvsem preprečiti, da bi doslej prazna hiša postala romarsko središče neonacistov in drugih skrajnih desničarjev.

Poslanci imajo glede možnih rešitev različna mnenja. Neodvisni poslanec Marcus Franz je tako predlagal, da bi k sodelovanju povabili umetnika, ki ustvarja z embalažo, Christa, in mu naložili, da pogled na hišo zastre. S tem bi oblikovali simbolično sporočilo. Notranji minister Wolfgang Sobotka (ÖVP) se je doslej zavzemal za to, da bi hišo porušili. Tudi del poslancev zagovarja to možnost.

Avstrija se je za razlastitev odločila po petih letih neuspešnih pogajanj z lastnico.

Sobotkin strankarski kolega, poslanec Nikolaus Prinz, je omenil možnost, da bi v hiši izvajali socialno-dobrodelno ali administrativno dejavnost.

B. J., STA