fbpx

Po spektakularni izgubi CDU v Hessnu Merklova končno pripravljena odstopiti z vrha CDU!

Angela Merkel (Foto: epa)

Na volitvah v nemški zvezni deželi Hessen sta pričakovano največji poraženki CDU in SPD, velika zmagovalka pa je Alternativa za Nemčijo, ki se je tokrat prvič uvrstila v deželni parlament te države. Po seriji izgub volivcev na deželnih volitvah in hudem upadu podpore se bo kanclerka Merklova končno pripravljena odpovedati vodenju stranke CDU, na čelu katere je že od leta 2000! Ne kanclerskem mestu bo ostala do konca svojega mandata.

Hud poraz na volitvah v zvezni deželi Hessen je doživela CDU, ki se ji je rezultat zmanjšal na 19,8 odstotka, prav tako pa so razočarani v socialistični SPD, ki jo je podprlo le 19,8 odstotka volivcev. Za CDU, ki je izgubila 11 odstotnih točk podpore, je to najnižji rezultat po letu 1966, za SPD pa celo najslabši rezultat po letu 1946! Velik porast podpore pa so doživeli Zeleni, ki jih je volilo 19,8 odstotka volivcev, ter Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je prejela 13,1 odstotka glasov. Kot poroča STA, sta se v deželni parlament uvrstili še liberalna FDP s 7,5 odstotka glasov in skrajna Levica, ki jo je podprlo 6,3 odstotka volivcev. Volitve predstavljajo mejnik za AfD, ki je po teh volitvah, ko se je prvič uvrstila v deželni parlament dežele Hessen, zdaj prisotna že v vseh 16 deželnih parlamentih. Podpora ji glede na ankete vztrajno raste tudi na nacionalni ravni, svoje volivce pa prepriča z ostro protiimigrantsko držo, premišljeno ekonomsko politiko in branjenjem tradicionalnih vrednot.

Koalicija med CDU, CSU in SPD na zvezni ravni razpada, Merklova pripravljena odstopiti z vrha CDU!
Kanclerka Angela Merkel bo tako danes poskušala pomiriti koalicijsko partnerico SPD, saj tudi koalicija na zvezni ravni poka po šivih. Tudi v koalicijski CSU so ostri nasprotniki migrantske politike odprtih vrat, kot jo zagovarjajo Merklova in v SPD, tako da tudi dolgoletno zavezništvo med CSU in CDU ni več samoumevno. Za nemško dpa pa so viri v CDU povedali, da naj bi Merklova na današnjem zasedanju predsedstva CDU dala jasno vedeti, da je pripravljena odstopiti z vrha te stranke, ki se je zaradi že omenjene migrantske politike in zagovarjanja multikulti ideologije, ki odvrača številne konservativne volivce, znašla v katastrofalnem stanju!

J. Ž.