[Video] Ukrajinci zadeli strateški most na Krimu

Porušen most (foto: posnetek zaslona)

Včeraj ponoči je Ukrajina izvedla več raketnih napadov na most Čongar, ki povezuje Herson s Krimom. Žrtev ni bilo, ukrajinske oblasti v Hersonu pa so napad označile za “zelo pomemben”, ukrajinska obveščevalna služba pa je sporočila, da jih bo še več. Rusi se bodo tako v Zaporožju in  Hersonu soočali s še večjo izolacijo.

“Ponoči je bil zadet most Čongar. Žrtev ni bilo,” je na Telegramu sporočil proruski guverner Krima Sergej Aksjonov. Dodal je, da bombna enota preiskuje, katera vrsta streliva je bila v napadu uporabljena, in da poteka pregled cestišča. Lokalni viri poročajo, da so bile v napadu verjetno uporabljene britanske rakete storm shadow. Rusija pa je ob tem zagrozila da bo udarila ukrajinske “centre odločanja”, če bo Ukrajina streljala na Krim.

Vladimir Rogov, sicer vodja proruskih oblasti v regiji Zaporožje, je sporočil, da je bil v drugem napadu poškodovan tudi neuporaben most v bližini. Regiji Zaporožje in Herson sicer nista povsem pod nadzorom Rusije. Namestnik vodje ukrajinskih oblasti v regiji Herson Jurij Sobolevski pa je prek družbenih omrežij sporočil, da je bil napad na most “zelo pomemben”. “Prvič, je to udarec za vojaško logistiko okupatorjev. Drugič, psihološki učinek na okupatorje in okupacijske oblasti je še pomembnejši,” je zapisal. Po njegovih besedah ni ozemlja v regiji Herson, kjer se ruske sile lahko počutijo varne.

Medtem je tiskovni predstavnik ukrajinske obveščevalne službe Andrij Jusov za lokalno televizijo povedal, da bo napadov na ozemlje pod ruskim nadzorom še več.

Ob tem pa Rusija grozi Romuniji in Moldaviji. Ruski guverner regije Herson je po ukrajinskem napadu na most Čongar izjavil, da bo Rusija razstrelila most Galați-Giurgiulesti, ki čez reko Prut povezuje Romunijo in Moldavijo. Če bi se to res zgodilo, bi to omejilo možnosti Ukrajine, da prek Moldavije prejema blago iz EU.

 

Rusija polotok Krim zaseda od leta 2014. Od tam v zadnjih mesecih pogosto poročajo o napadih, zlasti z brezpilotnimi letalniki, odgovornost zanje pa pripisujejo Kijevu. Most Čongar je sicer najkrajša povezava med Krimom in frontno črto na jugu Ukrajine.

Sara Kovač