fbpx

“Pocahontas” izstopila iz tekme za demokratsko predsedniško nominacijo

Kvaziindijanska senatorka Elizabeth Warren (foto: EPA)

Ameriška senatorka Elizabeth Warren se je po polomu na znotrajstrankarskih volitvah na tako imenovani Super torek tudi uradno poslovila od tekme za demokratsko predsedniško nominacijo. V igri tako ostajata samo še Joe Biden in Bernie Sanders, slepo črevo v tekmi pa je še dalje Tulsi Gabbard, ki ne ve, kdaj odnehati.

Senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren je po torkovem polomu, ko ni osvojila niti ene zvezne države na znotrajstrankarskih volitvah v 14 zveznih državah in enem ameriškem teritoriju, zaključila svoje sodelovanje v tekmi za demokratsko predsedniško nominacijo.

Kvaziindijanska senatorka, ki je celo življenje lagala o svojem indijanskem poreklu, je doživela hladen tuš, ko je celo v svoji lastni zvezni državi končala na tretjem mestu. Prehitela sta jo tako nekdanji podpredsednik Joe Biden, kot tudi socialistični jud in vermontski senator Bernie Sanders.

V roku treh dni se je moč Demokratske stranke zbrala okoli Bidena. Iz tekme so namreč izstopili judovski milijarder Mike Bloomberg, katerega polom bi lahko opisali v hindenburških razsežnostih, homoseksualni nekdanji župan South Benda Pete Buttigieg, in senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar. Vsi so izrazili podporo Bidenovi nominaciji.

DNC proti Sandersu
Uradno še ni znano, koga bo Warrenova podprla. Celo življenje je namreč veljala za figuro v žepu korporacij, na volitvah pa se je skušala predstaviti kot alternativa Sandersovemu socializmu. V nedavnih intervjujih je Warrenova po poročanju Breitbarta tudi odkrito napadla Sandersa zaradi fanatičnosti njegovih privržencev.

Ne bi torej presenetilo, če bi Warrenova tudi sama podprla Bidena. To bi tudi bil zadnji znak, da si DNC ne želi Sandersa za protikandidata ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu na jesenskih volitvah.

Ivan Šokić