Podnebni aktivisti na Kristusa Odrešenika v Riu projicirali “klimatsko uro”

Podnebni alarmisti so na kip Kristusa Odrešenika v Riu de Janeiru projicirali klimatsko uro, ki odšteva čas do "sodnega dne". (Foto: YouTube, posnetek zaslona)

Podnebni aktivisti so konec tedna na kip Kristusa Odrešenika v Riu de Janeiru v Braziliji projicirali “podnebno uro”. Sicer trdijo, da je svetu ostalo manj kot šest let časa za zaustavitev podnebnih sprememb in izognitev katastrofalnim scenarijem. Podobne napovedi o koncu sveta je napovedala že aktivistka Greta Thunberg, a se je uštela.

Po navedbah nevladne podnebne organizacije Talanoa Institute, ki je poskrbela za projiciranje klimatske ure na markantnem brazilskem spomeniku, časovnik predstavlja količino preostalega časa za ohranitev povprečne rasti temperature na Zemlji na nivoju, ki je še varna za človeštvo. Predsednica Inštituta Talanoa Natalie Unterstell je opozorila, da so med izračunom tempa izpustov, ki so ga opravili leta 2015, glede na tedanje stanje ugotovili, da bo do leta 2030 potrebno ostati znotraj okvirjev 1,5 ˚C. To je sedaj manj kot šestletno obdobje. Prepričana je, da nam zmanjkuje časa. Za zagotavljanje podnebne varnosti za vse je nujno potrebno zmanjšati emisije. Namen podnebne ure je, da sporočilo odmeva med ljudmi, je še pojasnila. Če se bo stopnja emisij še naprej povečevala, bo tudi ura tekla hitreje, poroča Breitbart News.

Kontroverzno: Podnebne spremembe bolj negativno vplivajo na ženske kot na moške?!
V primeru zmanjšanja emisij pa bo tudi ura tiktakala počasneje. Aktivisti trdijo, da če bo ura dosegla ničlo, to pomeni, da je “celoten ogljični proračun izčrpan, in da bo verjetnost uničujočih globalnih podnebnih vplivov zelo velika”. V organizaciji še pravijo, da je mogoče katastrofe preprečiti z več “rešilnimi bilkami”, kot sta uporaba obnovljivih virov energije in “izkoriščanje domorodnih zemljišč”, s čimer naj bi preprečili najhujše posledice podnebnih sprememb. Prav tako bi bilo od članic G20 potrebno zahtevati plačilo “izgub in škode” in ustanovitev “skladov za zeleno podnebje”. Poudarjajo tudi pomen enake zastopanosti spolov v nacionalnem upravljanju, saj podnebne spremembe/motnje bolj negativno vplivajo na ženske kot na moške. Zahtevajo tudi opuščanje fosilnih goriv. Podnebne ure je organizacija namestila tudi drugod po svetu. 

Domen Mezeg