fbpx

Podpredsednica Evropske komisije: Madžarska ni sprejela nobenega takega odloka, ki bi bil v nasprotju s standardi EU

Evropska komisarka za evropske vrednote in preglednost Vera Jourova. (Foto: Mix-news)

Madžarska ni sprejela nobenega takega odloka, ki bi bil v nasprotju s standardi EU, je med nedeljsko debato na češki televiziji dejala podpredsednica Evropske komisije za vrednote in transparentnost Vera Jourova .

Med oddajo sta komisarka Vera Jourova in evropski poslanec Aleksandr Vondra debatirala o stanju demokracije na Madžarskem. Jourova je dejala, da čeprav je v preteklih dneh Evropska komisija izrazila zaskrbljenost zaradi morebitne grožnje demokraciji na Madžarskem, mora priznati, da je malo osnov za zaskrbljenost.

Jourova je tudi dejala, da je razglasitev izrednih razmer suverena odločitev posameznih držav, ki vodi do omejitev osebne svobode posameznikov in okrepi moč države, kar pa se je med sedanjo krizo zgodilo tudi v drugih evropskih državah.

Foto: epa

Njeno priznanje, da je madžarski zakon o izrednih razmerah v skladu z evropskimi pravili, prihaja prav v času, ko več evropskih politikov poziva, naj se Madžarsko izključi iz Evropske unije. Ti pozivi so večinoma posledica zavajajočih prispevkov v medijih.

Demokracija