fbpx

Poglejte kako je hrvaška vlada onemogočala izročitev udbovskih zločincev Nemčiji

Nekdanji premier Zoran MIlanović (Foto: STA)

Vpliv nekdanje Udbe je tako močan, da je Hrvaška zaradi Perkovića in Mustaća skoraj spremenila ustavo, zaradi česar nikoli ne bi bila izročena Nemčiji. 

Josip Perković in Zdravko Mustać sta bila aretirana 1. januarja 2014 na podlagi evropskega pripornega naloga, izdanega v Nemčiji. Njuno prijetje bi se sicer moralo zgoditi že 1. julija 2013, ko je Hrvaška vstopila v Evropsko unijo, vendar je takratna vlada premierja Zorana Milanovića zavirala izročitev z zakoni “lex Perković.”

Spremembe zakonov, ki jih je vlada pod vodstvom SDP sprejela tri dni pred vstopom v EU, so uvedli novost, da se evropski priporni nalogi, ki prispejo na Hrvaško, ne upoštevajo za kazniva dejanja, ki so bila storjena pred letom 2002. S tem so kršili evropsko pravo, Svet Evrope pa jih je opozoril, da nobena država članica v nacionalno zakonodajo ne sme vnašati tovrstnih izjem.

Leva vlada vztrajno branila nekdanjo službo državne varnosti
Takratni premier Milanović je izročitev nekdanjih pripadnikov službe državne varnosti označil za hrvaške branitelje ter vztrajal, da se jim sodi na Hrvaškem. Kmalu zatem se je znašel pod hudim pritiskom Evropske komisije in Nemčije, naj uskladijo nacionalni zakon z evropskim okvirom, hkrati pa so jim je zagrozili s sankcijami o zamrznitvi fondov za vstop v Schengen. Milanovićeva vlada je nato vztrajala, da bodo zakon popravili do 1. julija 2014, hkrati pa bodo spremenili ustavo, v kateri bodo zapisali, da zastaranje za politično motivirane ter hujše umore ni mogoče.
Če bi Milanovićev manever ustavnih sprememb uspel, Perković in Mustać verjetno nikoli ne bi bila izročena Nemčiji, saj bi se jim moralo soditi doma. Zaradi pritiskov Komisije so ukinili “lex Perković”, propadel pa je tudi poskus spremembe ustave.
Poglejte kako je hrvaška vlada onemogočala izročitev udbovskih zločincev Nemčiji 1
Časovnica spornega zakona “lex Perković”:
1. Hrvaški Sabor samo tri dni pred vstopom v EU sprejme predpis, kjer izloči izročitev za zločine storjene pred letom 2002, s tem pa zastara obveznost izročitve.
2. Zakon, ki ga je predlagala Milanovićeva vlada dobi ime “lex Perković”, saj ga ščiti pred izročitvijo.
3. Evropska komisija in Nemčija opozarjajo Hrvaško, da krši predpise EU.
4. Milanovićeva vlada napove istočasno ukinitev “lex Perković” in spremembo ustave, da bi se Perkoviću sodilo na Hrvaškem.
5. Pod hudim pritiskom vlada RH ukine sporne določbe zakona, Perković in Mustać pa sta izročena Nemčiji

M. P.