fbpx

Poglejte, kako je lažno veleposlaništvo ZDA v Gani poslovalo več kot desetletje

Foto: epa

Svet je obkrožila novica, da je organizirana kriminalna združba v afriški državi Gani več kot desetletje vodila lažno veleposlaništvo in prodajala prave ameriške vize za 6 tisoč dolarjev. Pri tem se pojavlja vprašanje, kako je to sploh mogoče?

Na ameriškem zunanjem ministrstvu pravijo, da so lažno veleposlaništvo vodile ganske in turške organizirane združbe. Ti so sedež tako dobro opremili, da je izgledal kot prava ambasada, saj je tam visela ameriška zastava, na steni pa so imeli fotografijo predsednika Baracka Obame.

Ker so na lažnem diplomatskem predstavništvu delali belci, večina uporabnikov storitev sploh ni posumila, da gre za potegavščino.

Šlo je za dobro organiziran kriminal
“Na lažni ambasadi niso sprejemali naključnih gostov, namesto tega so sami iskali stranke v najbolj odročnih delih Afrike, ki so jih poslali v prestolnico Akro in jim najeli sobo v bližnjem hotelu. Nato so jih kriminalci odpeljali na lažno ambasado in odpeljali nazaj,”
so postopek opisali na ameriškem zunanjem ministrstvu in dodali, da so imeli prevaranti podkupljene številne uradnike, ki so spregledali njihovo početje.

Zaradi njihovega početja so že prijeli več oseb, preiskava pa še vedno traja in je razširjena na Slonokoščeno obalo in v Togo. Ob aretaciji so našli 150 potnih listov iz 10 različnih držav, poroča BBC.

M. P.