Pogovor med Bidnom in Putinom se je zaključil v eni uri

Datum:

Ameriški predsednik Joe Biden in ruski predsednik Vladimir Putin sta se pogovarjala po telefonu, medtem ko napetosti zaradi Ukrajine ostajajo na vrelišču. Po navedbah Bele hiše je ameriški predsednik posvaril Putina, da se bodo ZDA in zavezniki odločno odzvali v primeru napada na Ukrajino in Rusiji naložili ostre sankcije. Podal je prepričanje, da bi si Rusija v tem primeru zmanjšala ugled na mednarodni ravni. 

Joe Biden je Vladimirju Putinu sporočil, da so ZDA pripravljene na diplomatske pogovore, v nasprotnem primeru pa so pripravljene tudi na druge scenarije. Svetovalec v Kremlju Jurij Ušakov je po navedbah ruske tiskovne agencije Tass sporočil, da bo Moskva preučila podana stališča s strani Bidna. “O našem odzivu bomo v bližnji prihodnosti obvestili naše partnerje in javnost,” je dodal.

Enourni klic med predsednikoma je prvi klic od konca decembra, zgodil pa se je dan po tem, ko so ameriški uradniki opozorili na skorajšnjo rusko invazijo na Ukrajino, in nekaj ur po tem, ko je Washington umaknil svoje vojake – 160 vojaških svetovalcev – iz države.

Medtem ko Američani opozarjajo pred invazijo na dnevni ravni, Moskva njihova opozorila označuje kot lažne novice. Američani sicer niso predložili nobenih dokazov za svoje trditve, svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan pa je pod pritiskom novinarjev v petek citiral ameriške obveščevalne podatke, ki kažejo na “zelo jasno možnost, da bi se Rusija odločila “za vojaško akcijo”v razumno hitrem časovnem okviru”, in dodal, da obstaja možnost, da se to lahko zgodilo v prihodnjih dneh. Vendar je Sullivan tudi dodal, da ZDA dejansko ne vedo, ali bo Putin ukazal invazijo ali ne.

Predsednika se strinjata z nadaljevanjem stikov
Ušakov je poudaril, da Kremelj ne ve, zakaj ZDA širijo napačne informacije, da želijo napasti Ukrajino. Opozoril je, da razmere, ki smo jim priča, ustvarjajo scenarij, na podlagi katerega bi ukrajinske sile lahko sprožile provokacije. Enourni telefonski pogovor med predsednikoma je označil kot uravnotežen in ob tem dodal, da sta se predsednika strinjala z nadaljevanjem stikom na vseh ravneh, poroča STA.

Foto: TW Joe Biden

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v soboto svojega ruskega kolega Sergeja Lavrova opozoril na odločen, množičen in enoten čezatlantski odziv, če bo to potrebno. Predsednik Biden je doslej izključil pošiljanje ameriških vojakov v Ukrajino, namesto tega se je odločil, da jih pošlje na Poljsko in Romunijo. Ko so ZDA ameriške državljane pozvale, naj čim prej zapustijo Ukrajino, je Bela hiša pojasnile, da v Ukrajino ne bodo pošiljali vojakov na pomoč. Biden je namreč v petek opozoril, da če bi prišlo to obstreljevanja Rusije in ZDA, bi to pomenilo svetovno vojno.

Putin in Macron sta govorila skoraj dve uri
Putin je pred pogovorom z Bidnom skoraj dve uri govoril s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, poroča Russia Today. Francoski uradniki so za AFP povedali, da si Putin želi neodvisno Ukrajino, ki bi ostala zunaj zavezništva Nata, kar so zahodni voditelji izključili. Moskva že dolgo vztraja, da bi orožje Nata na njeni meji pomenilo nesprejemljivo varnostno tveganje.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...

Nakup stavbe na Litijski financiran s sredstvi za sanacijo škode po poplavah

Golobova levičarska vlada je sredstva za odpravo škode po...