fbpx

Pogumni duhovniki z juga Italije so za razliko od papeža Frančiška zavrnili umivanje nog muslimanskim migrantom

Papež Frančišek med poljubljanjem nog muslimanom (Foto: Twitter)

V mestecu Manduria (pokrajina Taranto na jugu Italije) duhovniki na velikonočnem obredu niso želeli umivati nog vernikom. Razlog? Med njimi so bili muslimanski migranti.

V četrtek, 29. marca, zvečer se je na družbenem omrežju Facebook pojavil zapis: “Sramotno, rasizem se je razrasel po oltarju.”

Huda polemika, ki je nato sledila, se je nanašala na duhovnike mestne cerkve Sv. nadangela Mihaela, ki tisti večer vernikom niso želeli umivati nog, kot so to leta tradicionalno počeli; obred umivanja nog je sicer Jezus Kristus izvedel pri zadnji večerji, ko je umil noge svojim učencem.

Duhovniki niso želeli slediti papežu, zato tvegajo odpoklic
Kaj je duhovnike na jugu Italije odvrnilo od umivanja nog? V cerkvi naj bi bili migranti, med njimi tudi muslimanski, kar pomeni, da bi morali noge umiti tudi njim. Tamkajšnji duhovniki niso želeli slediti papežu Frančišku, ki že dve leti na veliko noč umiva noge tudi muslimanskim migrantom.

Cerkev Sv. nadangela Mihaela v mestecu Manduria. (Slika: GoogleMaps)

Jug Italije so sicer skoraj povsem zavzeli migranti, ki zagrešijo večino tamkajšnjih zločinov, predvsem posilstev. Pogumni duhovniki z zavrnitvijo umivanja nog migrantom zdaj tvegajo, da bodo odpoklicani.

Demokracija