Politična kariera Sophie in ‘t Veld se skoraj zagotovo končuje

Sophie in 't Veld (Foto: STA)

Sophie in ‘t Veld očitno po dveh desetletjih zaključuje kariero evropske poslanke. Stranka Volt, ki se ji je pridružila nedavno, je namreč zavrnila njeno kandidaturo. Poslanko in ‘t Veld je slovenska javnost spoznala predvsem kot vodjo delegacije evropskih poslancev, ki je v času vlade Janeza Janše v Sloveniji preverjala stanje pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Slednji se je na informacije o njenem skorajšnjem prenehanju kariere evropske parlamentarke že odzval s kratkim zapisom: “Končno. Bila je sramota za Evropski parlament.”

Sophie in ‘t Veld je prejšnji mesec izstopila iz nizozemske liberalne stranke D66. Do razhoda je prišlo na podlagi političnih razhajanj. Pridružila se je federalističnemu gibanju Volt s strankami v vseh državah EU. A pri Voltu so njeno kandidaturo na prihajajočih evropskih volitvah 2024 zavrnili, saj ni bila pred tem članica stranke tri mesece, kot zahtevajo določila, poroča Politico.

Na “dilemo” se je odzval Rob Keijers iz vodstva stranke: “Prejeli smo veliko Whatsapp sporočil, e-mailov, klicev, pisem, v katerih nizozemski člani Volta izražajo svojo zaskrbljenost glede tega, kako bomo obravnavali vprašanje morebitne izjeme.” Zdi se, da sama poslanka razplet dogodkov sprejema dokaj stoično: “To je njihova odločitev. Glede tega ne morem narediti prav veliko,” je povedala. Na vprašanje, ali junija naslednje leto ne bo več evropska poslanka, je odgovorila, “da je to najverjetnejši scenarij”.

“Tretja svetovna vojna” zaradi njene kandidature
Evropska poslanka nato pojasni, da bi njena ponovna kandidatura znotraj stranke povzročila “tretjo svetovno vojno”, njena stranka D66 pa jo je skušala celo izključiti iz parlamentarnega odbora liberalcev Renew. Parlamentarna skupina je o tem opravila debato, a se na koncu ni odločila za to potezo. Kakor koli že, gre za hud padec za evropsko poslanko, ki je še leta 2021 hotela postati predsednica skupine liberalcev v EP.

Intenzivno sodelovanje z levico
Kot že rečemo, je evropska poslanka domači javnosti še najbolj poznana kot tesna politična sopotnica slovenske levice. Kot vodja Skupine za spremljanje spoštovanja demokracije in vladavine prava in temeljnih človekovih pravic v okviru odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve je vodila delegacijo v Slovenijo. Delegacija je na prigovarjanje slovenskih EU poslancev v Sloveniji skušala najti sledi nedelovanja javnih institucij. Misija ji ni uspela. Ob koncu obiska je morala priznati, da te dobro delujejo, da pa je ton razprave zelo grob, opozorila je tudi na polarizacijo družbe.

Slovensko javnost je tudi razburila njena poteza, ko je ob nastopu predsednika vlade Janeza Janše pred skupino za spoštovanje demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic zavrnila predvajanje zgornjega posnetka, ki ga je osebje Evropskega parlamenta prejelo tri ure pred začetkom seje. Nato se je skušala izgovoriti, da posnetka niso prejeli pravočasno, številni dokazi, tudi SMS sporočila osebja in slovenskih predstavnikov v Bruslju pa pričajo o nasprotnem. Vsebina posnetka razbija mite in laži o prejšnjem mandatu, predvsem razkriva resnico o delovanju slovenskih medijev. Več – TUKAJ.

Gal Kovač