fbpx

Politična korektnost in feminizacija znižujeta standarde fizične pripravljenosti tudi pri ameriških marincih

(vir: Marine Corps)

Ameriški korpus marincev je sprejel velike spremembe na področju programa urjenja pehotnih častnikov. Program je do zdaj vseboval test fizične pripravljenosti, od katerega je bilo odvisno posameznikovo stanje v programu. Če je test opravil je lahko nadaljeval z urjenjem, če je padel, so ga izločili iz programa. Takšen način ocenjevanja skupaj s standardi fizične pripravljenosti naj bi bil zahteven še posebej za ženske, saj je po starem programu uspelo urjenje opraviti samo eni.

Po novih pravilih bodo v programu urjenja častnikov za pehoto test telesne pripravljenosti potrebovali samo še kot vajo in ne več kot opravil/padel zahtevo. Takšno odločitev naj bi po poročanju spletnega portala Tribunist sprejel vodja marinskega korpusa general Robert Neller.

“Prejšnji september se je poročnica korvete vpisala v zgodovino, ko je postala prva ženska, ki je opravila urjenje.” Neller naj bi odobril spremembe v programu z namenom, da bi se program bolje ujemal z že predpisanimi navodili, objavljenimi v vodiču za urjenje in pripravljenost pehote ter specifičnimi standardi posameznih poklicev.

Test fizične pripravljenosti je od marincev, ki so želeli postati častniki, zahteval najvišjo možno bojno pripravljenost. Dokazati so morali, da zmorejo hoditi več ducat kilometrov v polni bojni opremi, ki lahko tehta 36 kilogramov, in preteči progo z ovirami, ki vsebuje plezanje po šest metrski vrvi ter kobacanje preko 2,4 metra visokega zidu.

Dvojna merila
Upokojena polkovnica Ellen Haring je v letu 2014 preizkus fizične pripravljenosti označila za proces inciacije. Čeprav je zagovarjala, naj test ostane, se je zavzemala za spreminjanje pogojev ocenjevanja, saj naj bi standardi ženskam onemogočali, da test uspešno opravijo. Po njenem mnenju je test v svoji stari obliki le malo podoben dejanskim razmeram na bojišču.

(vir: Twitter)

S tem pa se ne strinja marinska poročnica Emma Stokien, ki je povedala, da morajo “marinke pogosto narediti veliko več kot njihovi kolegi, da bi bile enako spoštovane, vstop v pehoto pod temnim oblakom samo navideznega znižanja meril pa bo praktično nemogoč izziv, ki lahko povzroči precejšnjo škodo za kohezijo enote ter zaupanje med voditeljem in vodenimi.”

Marinski korpus je v izjavi za javnost zanikal nižanje standardov. “Kakovost urjenja in usposobljenost pehotnih častnikov ostajata enaka,” so zapisali ter poudarili, da nenehno iščejo načine, kako izboljšati programe tako, da bi ti odražali zahteve v operativnem okolju.

Ivan Šokić