Poljaki bodo o migrantskih kvotah EU odločali na referendumu

Foto: epa

Poljska vlada namerava oktobra sočasno s parlamentarnimi volitvami izvesti tudi referendum glede načrta EU o prenovi azilnih pravil. Kot je danes pojasnil poljski premier Mateusz Morawiecki, bi se s tem izognili dodatnim stroškom. 

Poljska skupaj z Madžarsko zavrača dogovor o zaostritvi azilnih postopkov, ki ga je junija podprla večina notranjih ministrov EU. Načrti med drugim vključujejo t. i. mehanizem obvezne solidarnosti, s čimer bi zagotovili skupno podporo članicam, ki so najbolj izpostavljene migracijskim pritiskom. Manj obremenjene članice, ki ne bi želele sprejeti beguncev, pa bi v skladu z dogovorom plačale 20.000 evrov na prosilca za azil.

Obe državi pri tem poudarjata, da bi morale biti premestitve in preselitve migrantov v okviru solidarnostnih ukrepov prostovoljne. Vse oblike solidarnosti pa bi morali obravnavati enakovredno.

Poljska je sicer po ruski invaziji na Ukrajino od februarja lani sprejela več kot milijon ukrajinskih beguncev, ki so zbežali iz svoje države, vendar pa oblasti v Varšavi že dolgo nasprotujejo premestitvi migrantov, ki prihajajo iz drugih delov sveta preko Sredozemlja.

Andrej Žitnik