fbpx

Poljska bi Italijo, po gospodarski moči, lahko prehitela že prej kot v desetih letih

Poljska se gospodarsko bliskovito razvija in bo prej kot v desetletju po gospodarski moči prehitela Italijo. (Foto: Pixabay)

Poljska gospodarsko bliskovito napreduje. V manj kot desetih letih bi lahko prehitela celo močno italijansko gospodarstvo. Krize je bistveno ne prizadenejo, iz vsake izmed njih pa odhaja še močnejša, s čimer zmanjšuje zaostanek za razvitim evropskim zahodom. K temu med drugim pripomore dinamično, prilagodljivo ter izredno delavno prebivalstvo. Po delavnosti so v zahodnem kapitalističnem sistemu bolje pozicionirani le še Južni Korejci. Obenem Poljska močno povečuje zaloge zlata, intenzivneje pa namerava vlagati v vojaške zmogljivosti. Načrtuje pa še obsežne spremembe na energetskem področju. S tem pa, navkljub negodovanjem nekaterih na Zahodu, postaja regionalna sila, na katero bo potrebno vse bolj računati. 

Direktor poljske narodne banke Adam Glapiński je za javnost sporočil, da bi Poljska utegnila prej kot v desetih letih, po gospodarski moči prehiteti Italijo. Poljska namreč vsako gospodarsko krizo pusti močnejša, česar se posebej bojijo nekateri na Zahodu. Po mnenju direktorja Glapińskega se njihova država po razvitosti naglo približuje evropskemu zahodu. Iz vsake krize odhaja skoraj ali celo brez izgub, posledično pa tako zmanjšuje luknjo med seboj in gospodarsko poškodovanimi vodilnimi evropskimi državami. Kot je še navedel, prehitevajo vse več držav, ki zapadajo v vse večji kaos. To so na primer Portugalska, Grčija, kmalu pa naj bi ujeli tudi Španijo, poroča Remix News.

Razlogov za poljski gospodarski čudež je zagotovo več. Med njimi gre omeniti same Poljake, ki so dinamični in hrepenijo po materialnem uspehu. Drugi pomemben razlog je trdo delo. Podatki namreč kažejo, da so Poljaki v sistemu zahodnega kapitalizma, drugi najbolj delaven narod, in sicer takoj za Južnimi Korejci. Ostali dejavniki pa so: visoka raven izobrazbe večine Poljakov, struktura poljskega gospodarstva, dobra prilagodljivost poljske delovne sile, velik notranji trg, dostopnost evropskega trga in geografski položaj. Tudi stanje poljskih javnih financ je v zelo dobrem stanju in to navkljub 43 milijardam evrov porabe za pomoč podjetjem v času epidemije. Prav tako javni dolg ne presega 60 odstotkov BDP in je za 30 odstotnih točk nižji od povprečja EU. Posebej pomenljivo pa je dejstvo, da je stopnja brezposelnosti na Poljskem najnižja v EU in znaša zgolj 3,1 odstotka.

Poljsko gospodarstvo se bliskovito razvija. Po moči naj bi prej kot v 10 letih prehitelo italijanskega. Na fotografiji so poljska valuta – zloti. (Foto: Pixabay)

Navedel je še, da so po letu 2015 pod vladavino Združene desnice, Poljska in Poljaki naredili velik korak naprej, ko gre za višino prihodkov, brezposelnost in življenjski standard. Celo med pandemijo so se plače na Poljskem zvišale za 5 odstotkov. Glapiński pa je opozoril tudi na pozitivno dejavnost poljske centralne banke, ki je pomagala preprečiti paniko takoj po nastopu pandemične krize. Pomemben ukrep je bil omogočiti dostop do gotovine vsem, ki so imeli račune na bankah, obenem pa niso hiteli z uvedbo negotovinskega poslovanja, kot nekatere druge evropske države, denimo Švedska.

Poljska bliskovito povečuje zaloge zlata in vojaške zmogljivosti
Druga stvar pa je dinamična rast poljskih valutnih rezerv, ki so do konca leta 2021 znašale skoraj 135 milijard evrov, kar predstavlja 16-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2020. Glapiński je ob tem še dejal, da je PNB v njegovem mandatu povečala zaloge poljskega zlata za 50 odstotkov ter da  namerava kupiti še vsaj 100 ton zlata za skladiščenje na Poljskem. Dodal je še, da zaradi vključitve Poljske med visoko razvite države, le-ta zdaj daje posojila Mednarodnemu denarnemu skladu, Svetovna banka pa pričakuje, da bo Poljska povečala svoj denarni vložek v to mednarodno organizacijo.

V prihodnosti pa bo pomembna energetska transformacija. Z ZDA imajo namreč sklenjen dogovor za postavitev šestih novih jedrskih kompleksov v naslednjih 20 letih. Obenem bo Poljska morala hitreje pridobivati na vojaški obrambni moči ter intenzivneje vlagati v vojaške zmogljivosti, in sicer preko hitrih nakupov najsodobnejše opreme, saj je poljska vojaška oprema v tem trenutku nesorazmerno slaba v primerjavi z gospodarskim potencialom te srednjeevropske države. Prav zato ima Poljska velik potencial, da postane pomembna sila, česar se na Zahodu še kako dobro zavedajo. Nekatere izjemno moti dejstvo, da ne želi biti zgolj dobavitelji poceni delovne sile. 

Domen Mezeg