Poljska bo povečala svoje izdatke za vojsko

Foto: epa

Poljska se boji napadov Rusije v prihodnosti in že napoveduje rast investicij za obrambo. Vladajoča poljska stranka Zakon in pravičnost načrtuje, da bi naslednje leto v vojsko investirala tri odstotke BDP, kar je za eno odstotno točko več od minimalnih zahtev Nata. Investicije v vojsko pa bi v prihodnjih letih še povečali, kar bi dosegli skozi financiranje s posojili in izdajo obveznic. 

Medtem ko številne evropske države z zaskrbljenostjo zrejo v manevre Rusije, se Poljska zaradi zgodovine upravičeno boji, da bo ponovno žrtev agresije Rusije. Po ruski invaziji v Ukrajini je tako vsa pozornost usmerjena tudi v poljske obrambne zmogljivosti. Poljska je pri tem že izdala načrte, da bo v prihodnosti povečala svoje izdatke za obrambo, poroča Remix.

Vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) je poljskim poslancem sporočila, da bo spremenila svoj trenutni zakon o obrambi. S tem bi vzpostavila postopno povečanje svoje zavezanosti obrambi. “Prišlo bo do spremembe (obrambnega načrta): naslednje leto tri odstotke BDP za obrambo, nato pa jih bomo povečali,” je v četrtek spodnjemu domu parlamenta povedal podpredsednik poljske vlade Jarosław Kaczyński.

Podpredsednik poljske vlade in predsednik vladajoče stranke Zakon in pravičnost Jarosław Kaczyński (Foto: epa)

Investicije v vojsko bodo tako višje od tistih, ki jih zahteva Nato kot minimalno zahtevo za svoje države članice, ki znaša dva odstotka BDP. Poljaki so sicer povečanje investicij načrtovali šele čez tri leta, a Kaczyński ugotavlja, da je ta rok potrebno skrajšati. Vodja vodilne stranke je še nakazal, da bodo izdatke za opremo financirali iz posojil in dolgoročnih obveznic, s čimer bi zmanjšali vpliv na državni proračun. Ustanovili bodo poseben obrambni sklad v nacionalni državni banki BGK, denar pa bodo zbirali tudi s prodajo deležev v podjetjih obrambne industrije.

Sara Rančigaj