fbpx

Poljska ogorčena nad ravnanjem nizozemskih oblasti s kmeti, ki so protestirali proti vladnim ukrepom

Nizozemski kmetje so se s traktorji pripeljali prav do vladnih palač. (Foto: EPA)

Po tem, ko so kmetje na Nizozemskem zaradi nemogočih standardov nizozemske okoljske politike protestirali, se je nad njimi znesla nizozemska policija, ki je v njihovo smer celo streljala. To dejanje je močno šokiralo Poljsko, ki je dejala, da je nesprejemljivo, da se kmetje obravnavajo kot “teroristi” in da je to očitno nova raven zahodne demokracije.

Nizozemska vlada, ki izvaja svojo podnebno in okoljsko politiko zmanjševanja emisij dušika, pri tem omejuje kmetijsko proizvodnjo s kmetijskimi cilji, za katere kmetje trdijo, da jih je nemogoče doseči. Ukrepi vlade močno vplivajo na kmetijski sektor, kar je kmete privedlo do protesta, ki so se končali tako, da je policija celo streljala nanje, kar je šokiralo Poljsko.

Po mnenju Monike Przevorske, direktorice poljskega kmetijskega inštituta, mora Poljska pozorno spremljati dogajanje na Zahodu. Po poročanju Rmx je dejala, da se morajo Poljaki zavedati, da se dogajanje na Zahodu pogosto pozneje prenese na vzhod kot uradna politika EU. Przevorska je za poljsko katoliško radiodifuzijo Radio Maryja povedala, da nizozemska vlada kmete obravnava kot “teroriste”, kar je nedopustno. Njene besede domnevno potrjujejo posnetki s protestov, ki prikazujejo streljanje v smeri traktorjev. Przevorska je v tvitu stresla svojo jezo nad ravnanjem z nizozemskimi kmeti in zapisala, da streljanje na protestirajoče kmete s traktorji na Nizozemskem predstavlja novo raven zahodne demokracije.

Vodja inštituta za kmetijstvo trdi, da je vredno pogledati, kaj se dogaja s poljskim kmetijstvom. Po eni strani se zaradi vojne v Ukrajini govori o krepitvi prehranske varnosti in kmete prepričujejo, naj povečajo proizvodnjo kljub naraščajočim stroškom. Vendar pa hkrati obstaja trend zmanjševanja proizvodnje zaradi okoljskih in podnebnih razlogov, pri čemer “zeleni dogovor” EU poglablja krizo v proizvodnji in predelavi hrane. Neprijazna politika nizozemske vlade do kmetov lahko izhaja iz pomanjkanja zemlje za gradnjo stanovanj, infrastrukture in industrije. Zdaj vlada trdi, da je zemljišče, ki ga imajo kmetje, potrebno za druge stvari.

Politike varstva podnebja so koristno orodje nizozemske vlade za ustvarjanje pretveze za zmanjšanje obsega kmetijskega sektorja v državi. Pričakuje se, da bo 30 odstotkov kmetov ostalo brez sredstev za preživetje, a s tem še ne bo konec. Zdi se, da nizozemska vlada verjame, da kmetijstvo ni nujno in da je hrano mogoče uvoziti iz tujine. Prav ta odnos je povzročil množične proteste vključno z blokadami distribucijskih centrov, ki so posledično privedle do pomanjkanja v trgovinah – vse zato, da bi javnosti pokazali, kaj se lahko zgodi, če ni lokalnega ponudnika hrane. V ponedeljek so kmetje blokirali 20 distribucijskih centrov in avtocest. Zato so bile v torek v trgovinah prazne police s hrano, primanjkovalo je kruha, mlečnih izdelkov, sadja in zelenjave.

Tanja Brkić