fbpx

Poljska po podatkih Združenih narodov sprejela največje število ukrajinskih beguncev

Število Ukrajinskih beguncev v Evropi se približuje 5 milijonom. 4,8 milijona registriranih beguncev gosti 44 evropskih držav, izmed katerih prednjači Poljska, v kateri je 1,15 milijona registriranih beguncev. “Vojna v Ukrajini je povzročila eno največjih kriz na svetu,” so sporočili iz Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR).

Po podatkih UNHCR je Ukrajino do sedaj zapustilo 7,3 milijone ljudi, 2,3 milijone pa se jih je medtem že vrnilo. Številni se vračajo, ker želijo drugim pomagati pri pobegu, pa tudi zaradi obiskovanje družin, preverjanj stanja domov ali vrnitvi na delovno mesto. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je znotraj Ukrajine razseljenih 8 milijonov ljudi.

Na prvem mestu pogosto kritizirana Poljska
Največ Ukrajinskih beguncev je sprejela Poljska. Od 24. februarja je ukrajinsko-poljsko mejo prestopilo 3,8 milijona ljudi, od tega se jih je 1,7 milijona že vrnilo nazaj. Vzhodno evropska država je bila v preteklosti pogosto tarča kritik levo usmerjenih evropskih politikov, saj je med zadnjo migrantsko krizo leta 2015 sprejela trdno stališče, da so za osebe, ki zaradi vojne zapustijo svoje domove v prvi vrsti odgovorne sosednje države. Poljsko vodstvo je ostalo pri svojem stališču, zato sedaj napadeni Ukrajini ne pomagajo le z oskrbo beguncev, so tudi eni največjih donatorjev vojaške pomoči. Po podatkih Kielskega inštituta za svetovno gospodarstvo sta darovali več le Združene države in Velika Britanija.

Sara Kovač